12.05.2020  Регионалното управление по образование в Сливен стартира инициативата "Месец на образованието"

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

Изключително дейната Милена Чолакова, Началник на Регионалното управление по образование в Сливен, обяви една много полезна инициатива на оглавяваната от нея държавна структура. Иде реч за превръщането на май в "Месец на образованието".

Панорама на образованието – 2020:

Във връзка със задълженията на РУО – Сливен, на училищата, които осъществяват държавен прием и на училищата, в които се обучават ученици в VІІ клас, да провеждат целенасочена информационна кампания за възможностите за избор на профили и специалности от професии, насочена към учениците и към техните родители, всяка година през месец май или месец юни в град Сливен се провежда

Панорама на образованието. Участници в събитието обикновено са средни училища, профилирани и професионални гимназии на територията на град Сливен. Обхватът се разширява през годините, а миналата учебна година в Панорамата се включиха представители на двете висши училища в областта и на Дирекция "Бюро по труда".

Дните на провеждане на Панорама на образованието се превръщат в празник за учениците, учителите и гражданите, но времето за представяне на постиженията и спецификата на училищата не винаги е достатъчно, за да могат всички ученици от областта да придобият представа за профилите и професиите. Логистични трудности са пречка и да бъдат представени всички училища в областта.

Извънредното положение, в което функционира образователната ни система, носи своите предизвикателства пред педагозите, учениците и родителите, но им дава и възможност ежедневно да показват способности и силен дух. Регионално управление на образованието – Сливен предлага на училищата да участват в Панорама на образованието – 2020, като този път тя няма да се проведе на площад или в зала, а в електронна среда. В нея имат възможност да участват не само училища от град Сливен, а всички училища в областта, които ще приемат ученици в VІІІ клас през учебната 2020/2021 г.

 
Намерението ни е тя да е активна от средата на месец май до осъществяването на приема на учениците, за да могат всички желаещи във всеки един момент, а не за един или два дни, да имат лесен достъп до специфичното за всяко училище. Училищата-участници ще изготвят презентации, отразяващи облика и постиженията на училището, спецификата на профилите и на специалностите от професии, възможностите за реализация и др. Презентациите ще бъдат публикувани в сайта на РУО – Сливен в раздел "Панорама на образованието – 2020", ще бъдат уведомени медиите и всички училища.

Паралелно с това на сайтовете на училищата ще бъде публикувана подробна информация и материали за предлагания държавен прием и за условията в училищата.

Послания на ученици до връстниците им: Ученици от област Сливен, класирани за националните кръгове на олимпиади в различни области, ще напишат послания до съучениците си във връзка с Месеца на образованието. Посланията ще бъдат публикувани на сайта на РУО – Сливен и ще бъдат предоставени на медиите с цел популяризиране на информацията за постиженията и успехите на ученици от областта.

Награда "Златно сърце":

По инициатива на РУО – Сливен всяка година в навечерието на 1 юни тържествено се връчват награди "Златно сърце" на деца и ученици от област Сливен, извършили добродетелни постъпки. Предвид противоепидемичните мерки, през настоящата година се налага организацията и провеждането на церемонията да се променят. Очакваме до средата на месец май училищата да представят в РУО – Сливен номинации на отличили се деца и ученици с добродетелни постъпки, свързани със ситуацията, в която се намира светът в условията на пандемия. Церемонията по награждаването ще бъде проведена на по-късен етап, вероятно в началото на следващата учебна година.

Дейности на училищата от област Сливен:

Училищата на територията на област Сливен изготвят планове за дейности през месец май и съобразно спецификата на населеното място, на училището, на възрастта на учениците, ще отбележат важни дати и събития със свои инициативи. В електронна среда всяко училище ще намери начин да потопи възпитаниците си в характерната за месец май празнична атмосфера. Традициите на тържествата през месец май ще бъдат продължени и обогатени с помощта на технологиите и на креативността на учители и ученици.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени