5.11.2019  Отвъд всичко това. Изложба живопис, графика и обект
Самостоятелна изложба на младия художник Явор Костадинов


 
Откриване: 17.30 часа, "Узунова къща"

Източник: Художествена галерия "Димитър Добрович".
Позоваването на източника е задължително
  .

Експозицията "Отвъд всичко това" представя на изкушените от живописта творби от различни серии на художника Явор Костадинов, реализирани през последните три години творческа дейност, както и непоказвани досега творби, създадени за тази първа среща със сливенската публика.

Явор Костадинов работи основно със средствата на живописта и рисунката. Обича да изследва различните възможности за внушение на медията. Работи с абсурдното, гротескното, съчетано понякога и със смешното, често взаимства елементи от реалността, различни свои сънища или асоциации, които интерпретира по свой специфичен начин. Друга линия, която представлява интерес за него, това са работи с подчертан социален или политически характер. Експериментира също и с графични техники, дигитален печат, обекти и скулптурни форми.

"Всеки автор има моменти, в които изпитва нуждата да поспре, да направи няколко крачки назад и да опита да погледне себе си и това, което прави от някаква дистанция. Себерефлексията и самооценката са важна част от феномена, който наричаме "творчески процес". Възприемам тази изложба като шанс да погледна назад към последните няколко години и да опитам да направя някои изводи за себе си. А фактът, че това взиране в работата ми ще бъде споделено, го прави още по-ценно, защото външният поглед винаги носи неочаквани асоциации и трактовки.

  
 
Вярвам, че повечето художници винаги се стремят към нещо ново или по-точно казано, търсят нещо, което да преоткрият за себе си - дали ще е нещо, което те самите знаят или чувстват, но игнорират, дали е добре забравеното от всички или пък нещо напълно непознато. Това, което захранва и движи това търсене, са любопитството и стремежът да изненадаш себе си. Статичността е способна да убие всеки автор или поне да го превърне в бледо копие на самия него. За това е необходимо и крайно ценно всеки автор да намира начини да предизвиква себе си, за се движи на границата между реда и хаоса, да не разчита на формули, да не спира да търси - отвъд комфорта, отвъд познатото.

  
Рефлексията, внимателното вглеждане в себе си, респективно в работата ти, може да ти помогне в това да разбереш кое по-добре да оставиш (дали само за известно време или завинаги) и кое да вземеш със себе си, вървейки напред. Търсенето на това, което наистина си ти, на потенциалната ти автентична същност винаги започва с поглед навътре."   

Явор Костадинов







 



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 ХГ "Димитър Добрович"   


 
<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени