5.11.2019  Отвъд всичко това. Изложба живопис, графика и обект
Самостоятелна изложба на младия художник Явор Костадинов

 
Откриване: 17.30 часа, "Узунова къща"

Източник: Художествена галерия "Димитър Добрович".
Позоваването на източника е задължително
.

Експозицията "Отвъд всичко това” представя на изкушените от живописта творби от различни серии на художника Явор Костадинов, реализирани през последните три години творческа дейност, както и непоказвани досега творби, създадени за тази първа среща със сливенската публика.

Явор Костадинов работи основно със средствата на живописта и рисунката. Обича да изследва различните възможности за внушение на медията. Работи с абсурдното, гротескното, съчетано понякога и със смешното, често взаимства елементи от реалността, различни свои сънища или асоциации, които интерпретира по свой специфичен начин. Друга линия, която представлява интерес за него, това са работи с подчертан социален или политически характер. Експериментира също и с графични техники, дигитален печат, обекти и скулптурни форми.

"Всеки автор има моменти, в които изпитва нуждата да поспре, да направи няколко крачки назад и да опита да погледне себе си и това, което прави от някаква дистанция. Себерефлексията и самооценката са важна част от феномена, който наричаме "творчески процес”. Възприемам тази изложба като шанс да погледна назад към последните няколко години и да опитам да направя някои изводи за себе си. А фактът, че това взиране в работата ми ще бъде споделено, го прави още по-ценно, защото външният поглед винаги носи неочаквани асоциации и трактовки.

 
Вярвам, че повечето художници винаги се стремят към нещо ново или по-точно казано, търсят нещо, което да преоткрият за себе си - дали ще е нещо, което те самите знаят или чувстват, но игнорират, дали е добре забравеното от всички или пък нещо напълно непознато. Това, което захранва и движи това търсене, са любопитството и стремежът да изненадаш себе си. Статичността е способна да убие всеки автор или поне да го превърне в бледо копие на самия него. За това е необходимо и крайно ценно всеки автор да намира начини да предизвиква себе си, за се движи на границата между реда и хаоса, да не разчита на формули, да не спира да търси - отвъд комфорта, отвъд познатото.

Рефлексията, внимателното вглеждане в себе си, респективно в работата ти, може да ти помогне в това да разбереш кое по-добре да оставиш (дали само за известно време или завинаги) и кое да вземеш със себе си, вървейки напред. Търсенето на това, което наистина си ти, на потенциалната ти автентична същност винаги започва с поглед навътре."

Явор Костадинов 

 ИЗЛОЖБИ  
 Х Г "ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ"