23.05.2019  Изложба на Марио Жеков

Откриване: 17.30 ч., "Узунова къща"

Източник: Художествена галерия "Димитър Добрович".
Позоваването на източника е задължително
  .

В сутерена на "Узунова къща" от 23 май е открита изложба, организирана по повод 120 години от рождението на Марио Жеков.

Експозицията представя над 30 произведения от различни творчески периоди на автора. Селектираните творби са от фондовете на Художествена галерия Стара Загора, Художествена галерия "Димитър Добрович"- Сливен, както и предоставени от колекционери.

Марио Жеков е роден на 16 октомври 1898 год. в Стара Загора. През 1917 г. постъпва в Държавното художествено и индустриално училище.
Две години по-късно постъпва в Парижкото рисувално училище. През 1923 г. организира първата си камерна изложба в Пловдив и постъпва в Дружеството на южнобългарските художници. Постъпва на работа като художник-декоратор в Пловдския театър в края на 20-те години. През 1951 г. поради липсата на откупки приема разработването на рекламни плакати и брошури за българското Черноморие и някои от забележителностите на страната. Пътува много извън пределите на България – Франция, Турция, Италия, Хърватска, Румъния, Унгария и други. Твори предимно в областта на пейзажа и най-вече морския пейзаж..



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 ХГ "Димитър Добрович"   


 
<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени