18.05.2019  Изложба с картини на живописеца Бенчо Обрешков

  
Източник: НХГ "Димитър Добрович"
Позоваването на източника е задължително.
  

16:00 часа, къща "Миркович"
  


Тази година се навършват 120 години от рождението на един от най- забележителните български живописци – Бенчо Обрешков. Художествена галерия "Димитър Добрович" – Сливен ще отбележи тази годишнина, показвайки значителна част от голямата сбирка (от произведения на автора), която притежава. Селектираните живописни творби представят тематичните насоки и пластични търсения на автора през 30-те и 40-те година на XX век.

Бенчо Обрешков е роден на 27 април 1899 г. в Карнобат. Между 1918 и 1920 година учи в Художественото индустриално училище, където негови преподаватели са Петко Клисуров и Иван Ангелов. През 1926 година се дипломира в специалност живопис на Художествената академия в Дрезден в класа на професор Оскар Кокошка и Ото Дикс. Специализира скулптура при прочутия Антоан Бурдел и участва в изложби в Париж през 1925–1927 година. Завръща се в България през 1927 година.

Бенчо Обрешков твори в областта на портрета, пейзажа и натюрморта, рисува сцени от бита на рибарите и моряците. Характерно за портретите му е майсторското предаване на физиономичните и психологическите характеристики на моделите. Пейзажите му почти винаги са населени с човешки фигури. Предпочитана техника са маслените бои.

Първата си самостоятелна изложба Обрешков организира в Карнобат през 1919 година, с благотворителна цел. Прави над десет самостоятелни изложби: в София, Дрезден, Атина, Букурещ и една съвместна със Златю Бояджиев и Георги Баев през 1962 година в София. Участва в колективни изложби в Белград, Париж, Мюнхен, Москва. Платна на Обрешков са притежание на НХГ, СГХГ, художествената галерия в Бургас и други градове, галерии в Стокхолм, Плага, Виена, Дрезден, Букурещ, Атина и частни колекции. При бомбардировките над София през 1944 година повече от 250 негови картини са унищожени.

Бенчо Обрешков е член на дружество "Родно изкуство" и на Дружеството на новите художници. Между 1969 и 1970 година е председател на Творческия фонд на СБХ.

Изложбата е част от програмата на Художествена галерия "Димитър Добрович" – Сливен по повод Европейска нощ на музеите 2019.







Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 КЪЩА "ДР. МИРКОВИЧ"   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени