2.05.2019  Откриване на Майските дни на културата "Сливенски огньове"

 
Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

Кметът Стефан Радев откри Майските дни на културата "Сливенски огньове".

Майските дни на културата "Сливенски огньове" официално бяха открити. Началото беше дадено тази вечер в Драматичен театър "Стефан Киров" с балет "Нестинарка" по музика на Марин Големинов, поставен от Държавна опера-Стара Загора. Събраните средства от входа ще бъдат преведени по сметката за спасяването на паметника на Шести артилерийски полк.

След спектакъла, на площад "Хаджи Димитър", жителите на Сливен и гости на града имаха възможност да гледат нестинарски танц на формация "Огнена мистерия". За целта беше отделено и специално място за жаравата. В края на вечерта, след дефиле на факлоносци – ученици от ППМГ "Добри Чинтулов", ПГПЗЕ "Захарий Стоянов" ПГХТ "акад. Неделчо Неделчев", кметът Стефан Радев официално запали символния огън.

"Уважаеми съграждани и гости на Сливен, oгънят като символ на пречистването и светлината, е велика сила, която създава, движи и осветява битието. Затова за нас нас е чест да запалим и да предадем нататък огънят като символ на сливенските Майски дни на културата. Една светла традиция, завещана ни от тези, преди нас. Традиция с богата история, която ни прави горди, че сме наследници на едно от най-пламенните огнища на България – град Сливен и неговия край. Години наред майските огньове събират на среща будителството, просвещението, родолюбието, творчеството, изкуството. Вярвам, че техният дух ще изпълни този месец. Каня всички вас да участваме заедно в многобройните събития, които е подготвила Община Сливен в киното, музиката, театъра, литературата и танците, така че всеки да намери начин да открие своя Сливен. Откривам Майските дни на културата "Сливенски огньове" – 2019 г.", каза в словото си Стефан Радев.

Вечерта завърши с огнено шоу "Дивинитас" и празнични фойерверки.

ПРОГРАМА НА МАЙСКИТЕ ДНИ НА КУЛТУРАТА "СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ 2019"
Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени