26.10.2018  Сливен отбеляза своя празник с тържествена церемония

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

Отбелязването на празника на Сливен – Димитровден започна със Света литургия днес сутринта в Катедралния храм "Свети Димитър".

Тържественият ритуал на централния площад започна с възстановка на разпускане на хайдушка дружина от Регионален клон "Хаджи Димитър" към Национално дружество "Традиция".

Сред множеството публика почетните граждани на Сливен проф. Станимир Карапетков и Иван Савов, който е и носител на наградата "Добри Чинтулов", проф. Иван Маразов - носител на наградата "Д-р Иван Селимински", кметът Стефан Радев и командирът на Центъра за подготовка на специалисти полк. Любомир Вачев издигнаха знамената на Република България, на Сливен и на Европейската общност.

"Днес, когато Сливен празнува своя ден и почита името на покровителя си Свети Димитър имаме повод да си спомним за големите личности на нашия град, за традициите и богата си история. Повод и да си дадем сметка, че наследството ни ни прави горди и признателни. Длъжни сме да пазим заветите на дедите си и да ги предаваме на младите, да вървим напред и да постигаме успехи.", посочи в словото си кметът Радев. С усърдие и постоянство, променяме облика на Сливен. С голяма отговорност приемаме предизвикателстват"а и градим бъдещето на родния град", каза още кметът. Той завърши с благодарност към всички, които обичат Сливен и с делата си повишават авторитета му и го носят в сърцата си.

Молебен за здраве и добруване на жителите на Сливен отслужи Сливенският Митрополит Иоаникий.

Венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци положиха владиката на Сливен Иоаникий, народният представител Десислава Танева, кметът Стефан Радев, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, ръководители на регионални институции, военно-патриотични дружества, културни институти, висши, средни и основни учебни заведения, политически партии, организации и граждани.

На събитието присъстваха още заместник – кметовете Пепа Чиликова, Стоян Марков и Румен Иванов, секретарят на Общината Валя Радева, официалните делегации от побратимените на Сливен градове Гера и Печ, носителите на наградите на община Сливен, носители на почетни звания и отличия.

Малко по-късно на откритата сцена на площада започна празничният концерт на фолклорен оркестър "Орфей".

 
ДИМИТРОВДЕН, ПРАЗНИК НА СЛИВЕН   


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени