24.10.2018  връчване на наградите на Община Сливен за 2018 г.

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

С цитат от книгата "Опит за история на град Сливен" на д-р Симеон Табаков започна празничният концерт-спектакъл, на който бяха връчени тазгодишните награди на Община Сливен.

Кметът на община Сливен Стефан Радев връчи голямата награда за литература и изкуство "Добри Чинтулов" на Иван Савов. В творческата му биография са вписани над 200 сценографски проекта за оперни, балетни и драматични спектакли. Носител е на Сребърна лира през 1987 г., Награда за сценография на Съюза на българските художници през 1982 г., Кристална лира през 2004 г., Златна лира за цялостно творчество. Има над 10 самостоятелни изложби – живопис и сценография.

"За мен е чест да приема това високо отличие, с което съм удостоен. Благодаря на всички, които са ме подкрепяли в творческите ми търсения и начинания през годините. Признателен съм на Съюза на българските художници и на Общински съвет - Сливен, който ме избра за носител на тази престижна награда" , заяви от сцената на препълнената зала "Сливен" Иван Савов.

Наградата за стопанска инициатива на името на първия български индустриалец Добри Желязков – Фабрикаджията връчи председателят на Общинския съвет Димитър Митев. Тазгодишният носител на наградата е управителят на "Ретал Балкан" ЕООД Росен Русчев. "Нашият град се гордее със своите възрожденци, но и със своите предприемачи", заяви Росен Русчев. Компанията произвежда ПЕТ преформи и капачки, а също и предлага на своите клиенти цялостни решения за опаковане. Техни клиенти са водещи фирми производители на бира, безалкохолни напитки и бутилирана вода. Компанията е част от групата "РЕТАЛ ИНДЪСТРИЙЗ".

Носителят на наградата "Д-р Иван Селимински" за 2018 г. е професор Иван Маразов. Тя му беше връчена от заместник-кмета по икономическото развитие Стоян Марков. Проф. Маразов е бил научен ръководител на различни конференции, организирани от Регионален исторически музей – Сливен: "Съкровището", "100 години художествен музей – Сливен", "Съкровище и сакрална топография", "Музейното дело и европейската интеграция", "Културно наследство, музей: проучвания, колекции, експозиции".

Работил е на терен в Сливенско съвместно със специалисти от Регионален исторически музей – Сливен по проучване на скални светилища от късножелязната епоха. Ръководител е на периодични семинари в Сливен със студенти от НБУ относно културата на траките с участието на специалисти от РИМ – Сливен.

Носителят на приза сподели, че се чувства дълбоко свързан с града под Сините камъни и го приема като пристанище, от което може да съзерцава неговите забележителности.

Наградата "Милосърдие", тази година беше връчена на доктор Мария Никова. Отличието връчи заместник-кметът Пепа Чиликова.

Д-р Мария Никова е лекар по дентална медицина . Родена е в град Твърдица. Освен ежедневните си професионални ангажименти, д-р Никова пише и научни трудове, защитава дисертационен труд на тема "Проучване честотата на трихомонас и ентамеба гингивалис в пародонтопатиите – възможност за комплексна терапия", за което й е присъдена научна степен "кандидат на медицинските науки", понастоящем доктор по медицина. "Наградата я приемам като почит за труда на всички здравни работници, които се грижат за хората и не щадят силите си за тях. Благодаря на Община Сливен за оказаната чест и доверие", заяви д-р Никова. Тя реши да дари част от наградата си на Дневен център за деца с увреждания "Свети Стилиян Детепазител". В празничната програма участваха актьори от Драматичен театър "Стефан Киров", камерен оркестър "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров и солистът Мария Славова – сопран. Сред официалните гости на събитието бяха народните представители Десислава Танева и Кольо Милев, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев и общински съветници, официална делегация от побратимените на Сливен градове Гера и Печ, директори и управители на институции и организации в града, кметове на населени места и граждани.

 
ДИМИТРОВДЕН, ПРАЗНИК НА СЛИВЕН   


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени