24.10.2018  Регионалният исторически музей вече носи името на д-р Симеон Табаков

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

На официална церемония днес беше именуван Регионалният исторически музей на името на д-р Симеон Табаков. "Доктор Симеон Табаков е давал всичко за града ни. Той налага един модел, който продължават да следват всички именити историци. За нас е чест музеят да носи името на тази изключителна личност, допринесла толкова много за нас и за Сливен", заяви по време на откриването директорът на музея Николай Сираков. Той използва случая да благодари за съдействието и подкрепата на кмета Стефан Радев, с чиято намеса Министерството на културата дава разрешение за именуването на културния институт. Той връчи на Стефан Радев позлатена фиала, реплика от фиалата от "Далакова могила" край село Тополчане.

Симеон Табаков е роден през 1880 година в Сливен. Завършва Мъжката гимназия в града. Юридическото си образование получава в Софийския университет. Полиглот, владеещ няколко западни езици, той защитава докторската си степен в Брюксел. Той успява да подготви и издаде първата тритомна история на родния Сливен, върху която е работил през последните години от живота си.

Освен именуването на музея се учредява и награда на името на известния юрист, която ще се връчва на изявени изследователи от Сливен и региона.

"Голяма гордост е за нас сливенци да имаме тритомна история на нашия град, написана от д-р Симеон Табаков. Това е едно забележително дело за българската история. Няма друг град в България, на който да е посветен толкова голям труд. Щастлив съм, че неговото име и памет ще бъдат увековечени с именуването на Регионалния исторически музей", посочи в словото си кметът. Той добави още, че името на Симеон Табаков е голямо задължение и чест и изрази убедеността си, че музеят с гордост ще носи името му.

На откриването присъстваха председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, заместник – кметът Пепа Чиликова, секретарят на Общината Валя Радева, официалната делегация от град Тернопол, музейни специалисти и граждани. Малко по-късно се състоя церемония по откриване на бюст-паметника на д-р Симеон Табаков и полагане на цветя.

   


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени