23.10.2018  Премиера на новата книга на Дора Куршумова – "Хаджийска премяна
– дузина сини истории за женската носия в Котленска околия"


Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

17.00 часа, "Кьорпеева къща" към Исторически музей – Котел

На 23 октомври /вторник/ от 17.00 ч. в експозиция "Кьорпеева къща" към Исторически музей – Котел ще се проведе представянето на новата книга на Дора Куршумова – "Хаджийска премяна – дузина сини истории за женската носия в Котленска околия".

През месец август т.г., Куршумова откри своя самостоятелна изложба на същата тема в Художествена галерия "Христо Тодоров" – Жеравна, в която бяха представени 16 живописни платна с хаджийската премяна, с акцент божигробските престилки, булата за огнища и др.

Книгата "Хаджийска премяна– дузина сини истории за женската носия в Котленска околия" изпраща читателя в интересния свят на синята хаджийска престилка. Четивото започва като дневник, в който авторката разказва за интереса си към тази част от уникалната котленска хаджийска носия. Различните глави на книгата са посветени на хаджийската премяна, на "новата" мода в Котел и съставните части на новата премяна, на котленската жена, на поклонничеството и донесените от хаджиите армагани, на дървените щампи за украса на платовете, на индигото, с което боядисвали плата и др. Внимание е отделено и на булата за огнище и кърпите за глава, чиито автентични експонати могат да се видят и сравнят само и единствено в експозиция "Кьорпеева къща" към Исторически музей – Котел.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени