16.10.2018  Специален брой на сп. "Пламък", посветен на Сливен

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

17:30 часа, зала "Май"  

Излезе от печат брой 3-ти на литературното списание "Пламък", посветен на културния живот в Сливен. Той е подкрепен от Общински фонд "Култура" – Сливен. Център на поместените публикации са 150-годишнината от първото театрално представление в Сливен и 100-годишното съществуване на професионален сливенски театър. Със статиите на Надежда Нешева "Сливенската сцена – цяла епоха" и на Щилияна Василева "Професионалният театър – хроника на едно столетие" читателят може да получи обилна информация за тези две важни събития в културния живот на този български град, известен с възрожденския си дух.

На тази тема са и споделените спомени и авторски творби на театралните дейци Любен Гройс, Павел Веснаков, Иван Раев, Иван Радоев, Иван Налбантов, Михаил Илийков, Соня Келеведжиева, Деньо Денев и др.

В специалния брой са намерили място и други културни изяви в града: второто издание на художническата изложба "Фрагменти", която обхваща творби на 40 художници от Сливен и Ямбол. Вдъхновители на проекта са Благовеста Желязкова, Елеонора Терзиева, Стефко Кънев, Велин Динев и Веселин Дамянов – Вес. Поместени са репродукции от Александър Дойчинов, Тони Кондев, Мартин Маринов, Иван Монев и др. Може да се види и общ изглед на изложбата – с творбите на десетки художници от Сливен и Ямбол.

Не са забравени и хората на перото от Сливенския край – поместени са стихове и разкази от Йордан Калайков, Кети Бозукова, Петър Сяров, Стела Карина, Виолета Калайджиева, Валерия Андреева, Маргарита Василева, Валентина Димитрова, Цвета Тодорова, Георги Петров. Публикувани са и текстове на пиеси от сливенските драматурзи Соня Келеведжиева и Деньо Денев.

В броя могат да се прочетат и авторски текстове под традиционните рубрики на списанието: разказа "Апартаментът" от Анита Тарасевич (рубрика "Бъдеща книга"), "Сентенции" от Деница Гаджева ("За първи път в Пламък"), както и статиите "Вазовото творчество и духовното ни приобщаване към европейската цивилизация" от Петър Тодоров, "В света на Димчо Дебелянов" от Костадин Пампов, "Есе за хуманизма" от проф. Николай Петров, "С тъга за българския театър" от Огнян Стамболиев.

Публикувани са и отзиви на читатели за прочетеното в юбилейния брой на "Пламък", посветен на 95-годишнината му, както и за други броеве, излизали досега.
 
ДИМИТРОВДЕН, ПРАЗНИК НА СЛИВЕН   


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени