25.07.2018  Сливен се включва в Европейската година на културното наследство

Източник: "Европа директно" - Сливен
Позоваването на източника е задължително.
  

"Културното наследство е не само наследство от миналото, но и ресурс за бъдещето ни" — Тибор Наврачич, европейски комисар по въпросите на образованието, младежта, културата и спорта

2018 г. беше обявена за Европейска година на културното наследство. Това наследство е навсякъде около нас — в градовете, в пейзажите, в археологическите ни обекти. Можем да го открием не само в литературата и в изкуството, но и в занаятчийските умения, в кулинарията, във филмите, песните и приказките. Културното наследство ни обединява в своето многообразие. Днес то е по-достъпно от всякога, благодарение на технологиите и интернет. Целта на Европейската година на културното наследство еда се насърчат повече хора да откриват и изучават културното наследство на Европа,както и да се засили чувството на принадлежност на европейците към общото европейско семейство. През 2018 г. ще се акцентира върху стойността на културното наследство за обществото, приноса му за икономиката, ролята му в европейската културна дипломация и значението на неговото съхранение за бъдещите поколения.

Културното наследство играе важна икономическа роля в Европа. В отрасъла са заети над 300 000 души, а 7,8 милиона европейски работни места са косвено свързани с него, например в областта на туризма и строителството. Освен това културното наследство има положително — макар и все още недооценено — въздействие върху нашите общества, като допринася за качеството на живот, социалното сближаване и междукултурния диалог.

През 2018 г. се провеждат хиляди дейности и чествания в цяла Европа. 10 големи европейски инициативи ще гарантират, че отзвукът от честванията ще продължи и след 2018 г. Тези инициативи ще се изпълняват от Европейската комисия в сътрудничество с ключови партньори (Съвета на Европа, ЮНЕСКО и други европейски организации). Чрез десетте инициативи ще бъде извлечена максимална подкрепа за постигането на четири цели: участие, устойчивост, защита и иновации.

Освен това ЕС ще финансира проекти за подкрепа на културното наследство. В рамките на програма Творческа Европа бе дадено началото на специална покана за представяне на предложения за проекти за сътрудничество във връзка с годината. Множество допълнителни възможности по Еразъм+, Европа за гражданите, Хоризонт 2020 и други програми на ЕС.
Европейската година в Сливен

Над 90 културни инициативи ще се проведат в България, като част от Националния календар на Европейската година на културното наследство.
Списък на събитията можете да видите тук В Сливен календарът включва:
Изложба-живопис на сливенска художничка показва красотата на котленските килими

Като част от националната програма, на 17 май в Сливен беше открита изложбата "Фучила" на Дора Куршумова в една от залите на Националния музей на текстилната индустрия. На откриването присъства и заместник-кметът Стоян Марков, който поздрави художничката за прекрасната изложба и пожела нови творчески хоризонти.

Експозицията съдържа 28 живописни платна, вдъхновени от ритуалния котленски килим. Акцент в изложбата е автентичен модел килим "Фучила" от 1882 година. "В навечерието на Международния ден на музеите откриваме една нетрадиционна, но любопитна и интересна изложба с цвят и смисъл. Тя е тясно свързана с темата на нашия музей и включва живописни платна на Дора Куршумова, вдъхновени от богатата семантика на котленските килими. Всяка картина има своя собствена история, а част от платната се показват за първи път. 2018 година е Европейска година на културното наследство, а изложбата "Фучила" е част от националната програма за отбелязването й," каза Тони Димитрова – завеждащ филиала на музея, при откриването.

Дора Куршумова сподели пред публиката, че във всяка от картините има приказка, която разказва за втъканото килимено изображение. "Изложбата е наречена така на един от най-старите котленски килими - "Фучила", в който са втъкани цветни ромбове, приличащи на детски хвърчила. Затова и на картината "Фучила" съм нарисувала не килим, а две момичета, които пускат хвърчила в небето. За котленските килими важи едно много важно правило: всеки килим се държи от едната страна 100 години, после се обръща от другата и така стои още 100 години. За освежаване на цветовете се използва разрязана глава зеле, с която се търка килимът."

Освен с много любопитни неща около създаването на всяка картина и историята на котленските килими, Дора Куршумова запозна публиката и с техниката за рисуване на живописните платна. Тя се нарича батик енкаустика – рисува се върху платно, с помощта на восък, капки белина и акрилни бои. Изложбата може да се види до края на септември.

Национален музей на Текстилната индустрия:
ул. "Стоил войвода" 3, гр. Сливен 8800
Работно време: Понеделник – Петък: 08:30-16:30 ч.
Веб страница на Националния музей на Текстилната индустрия

Още за изложбата можете да узнаете тук

Експозиция "Западноевропейска графика XIX – XX век" и цикъл лекции "Влиянието на западноевропейското изкуство от XIX- XX век върху българското изкуство след Освобождението"

Експозицията включва творби изцяло от дарената на Художествена галерия "Димитър Добрович" колекция от известния писател и изкуствовед проф. Богомил Райнов.

Дарената от него сбирка е съставена от 303 произведения на общо 200 автора. В продължение на три десетилетия видният писател сформира своята колекция. В нея са представени основните стилове и направления, властвали в западноевропейското изкуство през XIX –XX век. Колекцията съдържа творби, дело на световноизвестни майстори на живописта и графиката – Франсиско Гоя, Пабло Пикасо, Хуан Миро, Марк Шагал, Теодор Жерико, Йожен Дъолакроа, Едуар Мане, Огюст Реноар, Алфонс Муха, Джеймс Уистлър, Камий Коро, Василий Кандински, Морис дъо Вламенк, Андре Дерен, Раул Дюфи, Албер Марке и др.

Изложбата може да се види до края на годината.

Работно време: от вторник до петък - от 9 до 18 ч., събота и неделя - от 10 до 17 ч., почивен ден – понеделник
Интернет-сайт на Художествената галерия

                     

 
"Европа директно" - Сливен също дава своя принос за отбелязване на Годината на културното наследство в Европа.

Ние партнираме на Представителството на Европейската комисия в България в кампанията "Човешкото лице на културното наследство". Кампанията представя 27 европейци, избрали да живеят и работят в България. Те разказват за живота си тук и за впечатленията си от българската култура. Как ни виждат те? Какво е общото между нашите култури? А различното? Какво ни свързва и разделя? Техните впечатления са събрани в 27 пощенски картички, които се разпространяват безплатно от различни културни обекти в цялата страна. На всяка локация са достъпни до 3 различни типа картички. Всички портрети и истории могат да бъдат намерени и на официалнатаФейсбук страница на Представителството.

Кампанията е покана това лято да посетите колкото се може повече музеи и едновременно с това за миг да възприемете една друга гледна точка и да видите културата на България и на Европа по нов начин. Проектът е реализиран с любезното съдействие на Министерството на културата на Република България и мрежата им от културни институти.

В Сливен можете да намерите картички в: Регионален исторически музей - гр. Сливен, Художествена галерия - гр. Сливен и Информационен център "Европа директно" - гр. Сливен.
Пълен списък на кампанията по области можете да видите тук

Допълнителна информация за Европейската година на културното наследство:ec.europa.eu/culture

EAC-EYCH2018@ec.europa.eu, #EuropeForCulture

Национален координатор за България: Петър Миладинов, държавен експерт, Министерство на културата, Е-mail: p.miladinov@mc.government.bg

Информационен център "Европа Директно - Сливен"е част от информационната мрежа Europe Direct и се поддържа от Фондация Европейски младежки инициативи, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Той покрива територията на Сливенска област, включваща общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Мисията на центъра е да иформира гражданите на територията на Сливен и Сливенска област за Европейския съюз и да насърчава активното гражданско участие на местно и регионално ниво.

В Сливен можете да намерите картички в: Регионален исторически музей - гр. Сливен, Художествена галерия - гр. Сливен и Информационен център "Европа директно" - гр. Сливен.

EuropeDirect е информационен център, който помага на гражданите да намерят отговорите на своите въпроси за Европейския съюз. Центърът предлага всякакъв вид информация, свързана с Европейския съюз, включително за това какви са Вашите права и възможности като гражданин на Европейския съюз и как да ги използвате. Центърът може да предложи отговори на общи въпроси, а така също ако имате съвсем конкретен и специфичен въпрос може да Ви насочи към най-добрия източник на информация и консултации на европейско, национално, регионално и местно ниво.

За общи въпроси относно ЕС, можете да се свържете също и с Центъра за връзка EuropeDirectили да се обадите на безплатната телефонна линия от всяка точка на Европа 00 800 67 89 10 11.

Помощ и съвети за Вашия живот, работа и пътувания в ЕС може да намерите в портала "Вашата Европа" - той Ви помага да научитеза правата си и да намерите практически съвети, когато пътувате из ЕС:

Европа Директно – Сливен
Ул. Славянска, № 3, ет. 4;
Работно време – всеки делничен ден от 9 до 16 ч.; тел. 044 411 832
e-mail: europedirectsliven@gmail.com, www.europedirect-sliven.eu

последвайте ни във Facebook:
и Twitter

Проект на Фондация "Европейски младежки инициативи" съфинансиран от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на материалите е на Europe Direct Сливен. При никакви обстоятелства съдържанието в настоящата публикация не трябва да се приема за официална позиция на Европейския съюз.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени