3.11.2017  Документалният филм "Паметникът" с първо представяне пред зрители

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Документалният филм "Паметникът" беше представен за пръв път пред зрители снощи в библиотека "Зора". Филмът е посветен на един от символите на Сливен - " Паметникът на Хаджи Димитър и Сливенските възрожденци" , а негови автори са журналистите Петър Сяров и Костас Анастасиу. Филмът разказва как паметникът е бил издигнат преди повече от 80 години и колко време е минало между идеята за неговото изграждане и реализацията му. Мястото за представяне на филма, според неговите автори, не е избрано случайно. Тъкмо читалище "Зора" е било най-важното средище за културни и обществени събития в годините, за които се разказва във филма.

Идеята и сценария са на Петър Сяров, оператор е Костас Анастасиу. Негово дело е и монтажът. Диктор е Славея Петрова, а изпълнението на флейта- на Анастасия Топалова.

Сред зрителите в библиотека "Зора" бяха заместник- кметовете Пепа Чиликова, Стоян Марков и Стефан Кондузов.

Филмът е финансиран от Общински фонд " Култура".  

1.11.2017  Представяне на документалния филм "Паметникът"

Източник: Библиотека "Зора".
Ползването на източника е задължително.
  

Библиотека "Зора" на 2 ноември от 17:30 часа ще бъде домакин на първото представяне пред зрители на документалния филм "Паметникът" на журналистите Петър Сяров и Костас Анастасиу.

Лаконичното заглавие, когато става дума за Сливен, едва ли би предизвикало въпрос и объркване. Ясно е, че става дума за един от символите на града – "Паметникът на Хаджи Димитър и Сливенските възрожденци", издигнат на централния площад преди повече от осем десетилетия. Във филма се разказва как се е случило това, защото от идеята до реализацията ? за увековечаване паметта на сливенци – герои от национално-освободителната борба и просветни дейци от Възраждането, са минали повече от четиридесет години. Историята според авторите е поучителна в много отношения.

Защото има паметници, които разделят, има паметници, които обединяват. Има паметници, какъвто е нашият случай, които стават наистина място за поклон, за памет и прослава. А в онова време, в което ни връща филмът, читалище "Зора" е най-важното средище за всички културни и обществени начинания в града, затова изборът да бъде показан най-напред в Библиотека "Зора" не е случаен.

Вход свободен.

Филмът е финансиран от Общински фонд "Култура".
Идея и сценарий - Петър Сяров
Оператор и монтаж - Костас Анастасиу
Диктор - Славея Петрова
Изпълнение на флейта - Анастасия Топалова.
  


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени