22.09.2017  Сливен почете Деня на Независимостта

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

В Сливен 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България бе чествана с ритуал – поклонение и концерт на военния духов оркестър. Жители и гости на града се събраха днес пред паметника "Орлето", за да отдадат своята почит пред загиналите за свободата и независимостта на България.

В празничното си слово кметът на Сливен Стефан Радев подчерта значението на този ден, превърнал се в национална гордост и самочувствие. На 22 септември през 1908 година, при изключително тържествена обстановка, в църквата "Св. четиридесет мъченици" във Велико Търново, с Манифест към българския народ, подписан от министър-председателя Александър Малинов, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт България отхвърля политическата си васална зависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878 г., и става суверенна държава, равностоен партньор на останалите европейски страни.

"Това е акт на огромно самочувствие, самочувствие придобито от 30 години непрестанен и всестранен напредък – стопански, образователен, културен, социален. Обявяването на независимостта е един акт за който няма посветена нито една песен или поема. Той е изцяло дело на политическия елит на България. Но той би бил невъзможен без хилядите жертви, които е дал българският народ. Този акт би бил невъзможен без комитетите на Васил Левски, без делото на възрожденците, на борците за църковна независимост, без четата на Хаджи Димитър, без подвига на българските опълченци през Руско-турската война, децата на Съединието", посочи в словото си кметът на община Сливен Стефан Радев. "Затова ние дължим почит и признателност към всички онези, които са отдали и посветили живота си на това България да е независима, силна и свободна. Благодаря на моите съграждани, че днес отново са тук - на паметника Орлето - един от символите на града, посветен на славния Сливенски Седми конен полк, за да пазим традициите и паметта на нашите герои", каза още Радев. Кметът на Сливен завърши словото си с думите от Манифеста: Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!".

Венци и цветя в знак на признателност пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България поднесоха кметът Стефан Радев, Сливенският митрополит Иоаникий, народният представител Кольо Милев, председателят на Общинския съвет – Сливен Димитър Митев и общински съветници, командването и личния състав на Военно формирование 22 220, ръководството на Областната дирекция на МВР, на ДАНС, РУО – Сливен, военно-патриотични организации, ръководители на политически партии, ученици и граждани.

Програмата продължи с изпълнения на Военния духов оркестър. Организатори на проявата са община Сливен и военно формирование 22 220.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени