26.09.2017  Изложба "195 години от рождението на Добри Чинтулов

 
Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

На 26 септември /вторник/ 2017 г. от 17.30 часа във фоайето на зала "Зора" ще бъде открита ментална изложба, посветена на 195-годишнината от рождението на Добри Чинтулов, организирана от Библиотека "Зора" и Държавен архив – Сливен.

"Някои писатели живеят с творчеството и житейската си биография, които се допълват и доизясняват взаимно. Други остават само с биографиите си. Трети крият десетилетия името си на творци. И ако литературното им дело оставя диря, изследователите написват и биографиите им. Към тази категория спада и Чинтулов.

Неговите революционни стихотворения се пеят години наред, участват в хайдушки походи и въстания, остават записани в ръкописни сбирки. Някои се интересуват от автора и узнават кой е той; други го знаят, но го пазят в тайна. Името на Чинтулов става известно след Освобождението на България. Тогава българите узнават и биографията му. А тя се оказва скромна, какъвто е и първият ни революционен поет." /Дочо Леков/

В изложбата са включени книги от библиотеката на семейство Чинтулови, материали от периодичния печат за него и различни издания на неговите стихове, юбилеен сборник "Добри Чинтулов" (1922 г.), юбилейни вестници за различни годишнини на поета и изследвания върху творчеството му, архивни материали, снимки. Интерес представлява съобщение в сп. "Листопад" за един свободен превод на френски на стихотворението "Къде си вярна ти любов народна"., публикуван във френско списание през 1865 г., като заглавието на стихотворението е преведено "Български национален марш".

С любезното съдействие на РИМ-Сливен ще имате възможността да видите в експозицията и личния печат на поета..


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени