18.09.2017  Регионалният исторически музей в Сливен възобновява
проучванията на крепост "Туида"


Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Регионалният исторически музей в Сливен възобновява проучванията на Късноантичната и средновековна крепост "Туида". "Дейностите по археологическите разкопки стартират днес, 18-ти септември, и планирано ще продължат в рамките на четири седмици. Целта на проучването е да се доразкрие административната сграда на крепостта и тя да бъде изцяло експонирана в бъдеще". Това съобщи директорът на РИМ Николай Сираков. Заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков се запознаха подробно с плановете на предстоящите разкопки.

Крепост "Туида" е най-значителния археологически паметник в покрайнините на Сливен, който води началото си от епохата на късната античност. Намира се в местността Хисарлъка, непосредствено до кв. "Ново село". Античното селище Туида има вековна история /от VI хил. Пр.Хр. до XIII в.н.е/, било е населявано от тракийски племена, антични римляни и средновековни българи. От мястото на крепостта се открива гледка към величествените "Сини камъни" и към града. Укреплението е имало много важна роля за отбраната на Римската, по-късно на Византийската, а след това и на Средновековната Българска държава. На този етап крепостта е разкрита, проучена и консервирана на много малък процент и целите на археолозите са ежегодно да се извършват проучвания до пълното разкриване на обекта.

Първите археологически разкопки са извършени от Елена Бацова през 60-те и началото на 70-те години на миналият век. Тези разкопки са неголеми, но резултатни. Изследователката разчиства малка част от крепостната стена и части от две монументални сгради. Тя установява, че паметникът е многослоев и разграничава два културни пласта – късноантичен и средновековен. На западния стръмен склон на хълма Бацова разкрива части от засводен тунел – таен изход,който води до река Новоселска. Широкомащабните разкопки на хълма започват през 1982г. и продължават десетилетие след това. Целите на научния екип, ръководещ проучванията са насочени към изучаване на крепостната система. В резултат крепостните зидове са почти изцяло разкопани, открита и проучена частично е монументална постройка във вътрешността на укреплението с обществен характер и интересен план. Днес новите разкрития стартират именно от тази сграда. Наред с архитектурните останки от земята са извадени много и разнообразни предмети, съдържащи богата историческа информация. Любителите на историята и посетителите на Сливен могат да видят всички находки от древна Туида в уредена експозиция в Регионален исторически музей – Сливен. По проект на Община Сливен по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 – 2013г. крепост "Туида" бе реставрирана, консервирана и отвори врати за посетители през декември 2014г.

През последните три години обектът се превърна в неразделна част от културния живот на града и туристическо сърце на Сливен. На крепостта работи екип от аниматори и екскурзоводи, които посрещат посетителите и ги пренасят в миналото на обекта чрез похватите на "живата история". Интересни и увлекателни беседи запознават с бита, културата, занаятите и военното дело на обитателите й. Предлагат се различни услуги като: стрелба с лък, обличане на средновековен костюм, снимки и демонстрации с хищна птица, с която се представя Соколарството като един от древните занаяти на предците ни.

През 2016г. крепост "Туида" получи приз "Туристическа атракция/обект на годината" в Първите годишни награди на Министерството на туризма. "Предстоящите проучвания ще допринесат за популяризирането на обекта ни и на Сливен като дестинация. Ще настояваме и ще работим в посока на това те да са системни и ежегодно да се изучават нови терени във вътрешността, до цялостното разкриване на Късноантична и средновековна крепост "Туида"", каза Мая Иванова ръководител на крепост "Туида".

Проучванията се финансират изцяло от бюджета на Регионален исторически музей – Сливен. В ход е кампания за набиране на общи работници и доброволци, които да се включат в археологическите дейности и разкопаването на терена.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени