15.09.2017  Първи учебен ден в Сливен

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Днес сливенските училища празнуват 15 Септември. Школският звънец призова малки и големи ученици в класните стаи.

Имаше много ученици, но още повече бяха майките, татковците,бабите и дядовците и цялата рода на първолаците

.Във всички училища откриването стана тържествено - със слова и кратки литературно музикални програми.


Симфоничният оркестър в Сливен поздрави учениците за първия учебен ден с концерт на открито. На 15-ти септември пред сградата на Общината музикантите представиха концерта "Една чудесна песничка".

Със свои изпълнения се включиха и деца от ОУ "Христо Ботев".

Кметът Стефан Радев: 15 септември е истински празник за българите

 
"През годините 15 септември се е превърнал в истински празник за българския народ, защото стремежът към знания е една от най- характерните ни черти като нация. Образованието дава широки хоризонти и помага на всяко дете да придобие опит, с който то успешно да се реализира по-късно". Това каза кметът на Сливен Стефан Радев по време на откриването на новата учебна година в СУ "Константин Константинов".

Той пожела на учениците да вярват в собствените си сили, да бъдат упорити и постоянни. Към учителите кметът отправи думи на благодарност за усилията, които полагат в процеса на своята работа. След церемонията по официалното откриване на новата учебна година, Стефан Радев посети класната стая на първи "а" клас, където подари на малчуганите новия "Сливенски буквар".

По-късно в двора на училището беше открит полигон за изучаване на правилата за движение по пътищата.

Кметът Стефан Радев подари "Сливенски буквар" на всички първокласници в общината

На първия учебен ден всички първокласници в община Сливен получиха подарък от кмета Стефан Радев. Всяко дете, което прекрачи прага на училището за първи път, ще се прибере днес със "Сливенски буквар" и през цялата година, докато изучава азбуката, ще се запознава с някои от забележителностите на Сливен. На всяка буква отговаря определен обект, име или понятие, свързани с общината.

Името на възрожденеца Добри Чинтулов и кратка информация за него е включено на буквата "Д", местността "Карандила" е на "К", паметникът "Орлето" – на "О". В букварчето са включени още символи на Сливен като Стария бряст, скалния феномен "Халката", средновековната крепост "Туида" и др. На първата страница е публикувана народната приказка "Човек се учи, докато е жив".

Книжката се издава от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, с партньорството на Община Сливен. .
 
Пепа Чиликова откри новата учебна година в ОУ "Христо Ботев" и ГПЗЕ "Захари Стоянов"

Заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова присъства на тържеството за откриване на новата учебна година в Основно училище "Христо Ботев" и в Гимназия с преподаване на западни езици "Захари Стоянов".

"Първият учебен ден е празничен, незабравим и вълнуващ за всички нас. Скъпи първокласници, не се плашете - тук ви очакват много нови познания, вълшебни мигове и много нови приятели, посочи Чиликова.

Зам.-кметът пожела на учениците да търсят и да намират отговорите на своите въпроси, да учат, за да знаят. "С помощта на Вашите учители ще откриете своята силна страна и ще я развивате. Родителите трябва да са спокойни, защото децата им са в сигурни ръце. Но Вие ги подкрепяйте всеки ден. Намирайте време в забързания ден да чуете всичко, което ги вълнува", каза още Чиликова.

Прага на езиковата гимназия прекрачват най-добрите ученици, заяви зам.-кметът на тържествената церемония в ГПЗЕ. "Пожелавам Ви тук да придобиете смелост да преследвате мечтите си. Да станете по-силни, да откриете своя собствен път, да покорите най-големите върхове на науката, да представяте достойно гимназия "Захари Стоянов" и родния си град".

Пепа Чиликова поздрави учителите за смелостта. "Бъдете все така отдадени на професията, създавайте силни личности и се радвайте на уважението, което заслужавате. Скъпи родители, дълъг и труден е пътят към мечтите, но вашите деца със сигурност са на правия път".


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени