11.09.2017  Актьорът Ивайло Христов е тазгодишният носител на наградата
за литература и изкуство "Добри Чинтулов" на Община Сливен


Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Обществената комисия за избор на носител на наградата за литература и изкуство "Добри Чинтулов", на свое заседание на 11 септември, избра за носител на наградата за 2017 г. проф. д-р Ивайло Христов - актьор, режисьор и педагог, номиниран от Съюза на артистите в България.

Призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура.

Ивайло Христов започва професионалната си кариера на сцената на Драматичен театър – Сливен през 1980 година и остава тук до 1985, като оставя ярък отпечатък в историята на театралното изкуство на града. В Сливенския театър участва в 20 постановки. Превъплъщава се в образа на Куцар в "Албена", Шиндин в "Ние, долуподписаните", Аметистов в "Зойкината квартира", Лудият в "Случайната смърт на един анархист", Буслай в "Праг" и други запомнящи се с блестящата си игра роли.

 




Ивайло Христов е един от най-успешните и популярни български актьори, с над 130 роли в киното и театъра. Работи в театър "Българска армия" и други столични театри. През 1994 година започва преподавателска дейност като асистент на проф. Стефан Данаилов в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Понастоящем е ръководител на класове по актьорство за драматичен театър в Академията. Има участия в киното, телевизията, телевизионния театър. Носител е на множество национални награди и отличия.

Наградата "Добри Чинтулов" е индивидуална и се връчва на тържествена церемония в навечерието на празника на Сливен – 26 октомври, Димитровден. Сред носителите на наградата през годините са Константин Константинов, Елисавета Багряна, Йордан Радичков, Дамян Дамянов, Радой Ралин, Николай Хайтов, Светлин Русев, Валентина Радинска, Деньо Денев и много други изтъкнати дейци на българската култура и изкуство.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени