9.08.2017  Започна монтаж на концертния орган в зала "Сливен"

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Музикалният орган вече е тук, започва неговото монтиране и настройка в обновената зала "Сливен", съобщи на пресконференция днес заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. Тя се срещна в кабинета си с екип специалисти от Румъния, които ще извършват монтажа и настройката на органа в залата. На срещата бяха уточнени технически и битови подробности, свързани с прецизната работа на органостроителите, водени от Барбара Дулти и Даниел Попович. Монтажът трябва да завърши до 6 септември, уточни зам.-кметът.

"Вие в Сливен ще имате един уникален инструмент, който има всички възможности да изсвири и най-сложните и мащабни органни творби. Това ще бъде съкровище, което остойностява залата, но трябва да каните добри музиканти, да възпитате и публиката, сподели Барбара Дулти.

Госпожа Дулти накратко припомни историята, започнала от 2006 г., когато община Сливен получава като дарение орган от град Цюрих, Швейцария. С камион инструментът е пренесен в Сливен, където се съхранява в гараж на общината. През 2012 година Барбара Дулти и Фердинанд Щемер идват на инспекция и установяват, че от съхранението и влиянието на атмосферните условия, инструментът има нужда от ремонт. През 2015 година е откаран в специализирана работилница в град Брашов (Румъния), където фирмата на Щемер има филиал.

Органът има около 1500 метални тръбички, всеки тон е една отделна тръба и 23 регистъра. Монтажът ще е сложна работа, но майсторите обещаха, че ще работят от 7.30 до 22 часа, за да го инсталират навреме.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени