24.07.2017  Археологически разкопки ще се проведат в крепост "Туида"

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Археологически разкопки ще се проведат в късноантична и средновековна крепост "Туида" в Сливен. Очаква се проучванията да започнат в средата на месец септември. Те ще бъдат под ръководството на директора на регионалния исторически музей в града Николай Сираков. В разкопките ще се включат археолози и реставратори от културния институт.

"Нашата научна цел е да допроучим административната сграда, която се намира в централната част на крепостта. Една част вече е проучена, но има прилежащи помещение към нея, които не са. Очакваме в проучването да се включат и доброволци", каза директорът на РИМ - Сливен Николай Сираков. Той смята, че с проучванията ще се получи нова информация за крепостта и самия град. Освен това, археологическите разкопки ще бъдат и нова атракция за посетителите.

"Туида" се намира на хълма "Хисарлъка" в североизточната част на Сливен, непосредствено до квартал "Ново село". От мястото на крепостта се открива уникална гледка към града и към Природен парк "Сините камъни".Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени