25.06.2017  Фестивал "Живият огън на традициите" гр.Котел

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Второто издание на фестивала "Живият огън на традициите" се проведе в Котел. Специален гост на фестивала беше Теодосий Спасов и ансамбъл "Българе". В рамките на проявата бяха представени кулинарни изненади на традиционните за региона гозби ,чевермета и кукуреци. Фолклор и ритуали, "Старото ново – новото страро" - презентация на елементи от традиционното облекло на българите и тяхната съвременна интерпретация, детски работилници по занаяти и анимация и концерти.

Тази година на посетителите бяха показани традициите на четири етноса. За целта в парка в града бяха изградени 4 зони, на които по различен начин бяха представени традициите на българи, каракачани, турци и роми. Жителите и гостите на град Котел получиха възможност да се потопят в различната обредност, традиции и нрави на четирите етноса, да опитат тяхната кухня и да се запознаят с техния начин на живот.

През тази година темата на фестивала е свързана с етническия модел в община Котел. Именно тези четири етноса живеят в общината в пълно разбирателство и са пример за взаимна толерантност. Всяка година фестивалът "Живият огън на традициите" ще бъде на различна тема.

Програмата на фестивала е

24 юни 2017г.

Еньовден – момински ритуал "Еньова буля"
Занаятите на България – демонстрации, работилници Майстори, техники, багри, символи, демонстрации на българските килимарски школи Чипровци и Котел

"Под едно небе"
Общностите на Котел – Българи, Каракачани, Турци и Роми Кулинарни изненади на традиционните за региона гозби и др. Чевермета и кукуреци. Фолклор и ритуали. Концертни изяви на самодейци.

"Старото ново – новото страро"
Презентация на елементи от традиционното облекло на българите и тяхната съвременна интерпретация – НБУ София.
Детски работилници по занаяти и анимация.
Концерт на Ансамбъл "Пирин", Нина Николина и Калин Вельов Интерпретиране на ритуали "Нестинарство" и " "Русалийски обред – Калуш"

25 юни 2017г

Концертни изяви на певчески и танцови формации.
Образователно – познавателни и развлекателни занимания за деца
Конкурс детски рисунки.
14:00 Официално закриване на Фестивала.
Още за събитието във Facebook:





Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени