24.03.2017  крепост "Туида" отвори врати за група делегати от Италия,
Полша, Румъния, Турция и България


Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

крепост "Туида" отвори врати за група делегати, представители на Италия, Полша, Румъния, Турция и България. Групата е съставена от деца и учители, участващи в европейски проект по Програма ЕРАЗЪМ+ - "Не на дискриминацията и социалната изолация 2016-2018 г." Посещението на "Туида" е част от програмата, изготвена по повод пребиваването на участниците в гр. Сливен. Общата цел на проекта е да се бори с нездравия манталитет, с неуважението и нетърпимостта срещу определени групи от хора като се повишава информираността от ужасните последици на това поведение, за развитието на човешкото същество и използването на словото в борбата срещу омразата в училище. Всяка една от 5-те страни партньори по проекта ще бъде домакин на работни срещи и различни дейности насочени към:

• насърчаване на междукултурния диалог;
• намаляване на насилието, отпадането от училище и неравенството чрез насърчаване на ценности като толерантност, приемане на другостта и интеркултурно отношение;
• участие на учениците в мултикултурни екипи;
• повишаване качеството на връзката между ученици от различни културни среди да развиват своите социални и комуникативни умения;
• насърчаване на изучаването на различни езици и култури от европейското пространство. Всички дейности по проекта - теоретични и практически ще бъдат включени в брошура, която ще представлява ценен материал и ще се разпространява между училищата в региона и страните ни.

Домакини и координатори по проекта са ОУ "Христо Ботев" – Сливен, България. За посещението на групата в крепост "Туида" бе изработена и осъществена специална програма свързана с целите на проекта. Пред участниците бяха представени разнообразни беседи за историята на крепостта, традиции, обичаи, демонстрации на занаяти и други елементи от бита на българите. Особен интерес имаше към средновековните игри, с които екипът на крепостта занимаваше децата през времето за отдих. Уредена бе и експозиция на изделия свързани с пролетните празници – кукерски маски, мартеници и др. След предвидения обяд, бяха организирани работилници за изработване на мартеници. Всички участници с интерес изслушаха легендите за белият и червеният конец и изработиха мартенички, които ще отнесат в къщи. Мая Иванова:" Надяваме се нашите гости днес да запазят един слънчев спомен от Туида и Сливен в сърцата си".



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени