2.03.2017  Първокласници се заклеха да пазят България в сърцата си

 
Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Пред паметника на Хаджи Димитър близо 1000 първокласници от всички сливенски училища положиха тържествена клетва да пазят заветите на българските будители и възрожденци, да пазят България в сърцата си завинаги. Преди това те, заедно със своите родители и учители, преминаха в шествие по главната улица.

"Малки родолюбци, знам, че ще запомните този тържествен ден, изпълнен с голяма радост и преклонение пред подвига на героите, които са загинали за нашата свобода. Клетвата ще дава сила и радост, не само на вас, но и на нас - родителите, учителите, приятелите. Затова е толкова ценен този ритуал", посочи в словото си Стефан Радев.

Кметът на Сливен поздрави организаторите за утвърждаването на будителската и родолюбива инициатива. В подкрепа на инициативата застават президентската институция и Министерство на образованието. Ритуалът, по идея на Елена Налбантова – професор по възрожденска литература във Великотърновския университет, се провежда за втора поредна година в Сливен.

Поздравителен адрес от името на проф. Николай Денков, министър на образованието и науката в служебното правителство прочете служителката в министерството Пенка Иванова.

Церемонията завърши с пускане на балони с цвета на трибагреника. Малките първокласници получиха значка с текст "Заклех се България в сърцето си да пазя!", след което поднесоха цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

В ритуала "Клетва на първокласника" се включиха още областният управител Татяна Петкова, заместник-кметът на община Сливен по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, началника на РУО д-р Бисерка Михалева, членове на Инициативния комитет за тържеството.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   



<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени