18.02.2017  Пепа Чиликова: Делата на Васил Левски винаги ще са живи

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Заместник-кметът на община Сливен Пепа Чиликова откри кръгла маса на тема "Левски-познат и непознат", която беше организирана от клуб "Млади възрожденци" при Профилирана гимназия за преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" в Сливен. Събитиeто се състоя в зала "Май" по повод 180 години от рождението на Васил Левски и 144 години от неговата гибел, която ще отбележим на 19 февруари с редица прояви. В кръглата маса се включиха ученици от 9, 11 и 12 клас и на нея присъстваха още зам.-областният управител Веска Вълчева, Дора Ескидаровa - председател на Общински комитет "Васил Левски", Ефросина Кисьова - директор на езиковата гимназия в града, Величка Ненчева - преподавател по "История и цивилизация" и председател на клуб "Млади възрожденци", ученици и граждани на Сливен.

"Колкото и епохи да отминават, делата на Васил Левски винаги ще са живи. Неговите огнени думи, винаги ще ни преследват. Българската земя винаги ще тръпне от неговите стъпки. Ако на 19 февруари, той е висял със страшна сила на онова черно бесило, то днес, за да носите в себе си българското и своята национална гордост, той трябва да е жив във Вас със страшна сила. ", заяви в обръщението си Пепа Чиликова.

В продължение на час, учениците от ПГПЗЕ "Захарий Стоянов" представиха факти за живота и делото на Васил Левски и изразиха своята гледна точка по въпроси, касаещи дейността на Апостола на свободата. Присъстващите чуха за написаното за Левски в учебниците, за връзката му със Сливен и др.

 
"Левски трябва да бъде пример за доблест, геройство и любов към родината", каза Величка Ненчева. Тя посочи, че целта на кръглата маса е да се изяснят фактите от живота и делото на Васил Левски доколкото е възможно."Дадохме възможност на учениците да изразят собствената си гледна точка, защото те трябва да е научат да мислят, а не само да пресъздават това, което четат в учебниците", коментира историкът.

Директорът на гимназията Ефросина Кисьова отбеляза добрата подготовка на учениците по история. "Нашите ученици доказаха, че са не само добри в изучаването на чужди езици, но и много задълбочено познават българската история", каза Кисьова. Тя благодари на Величка Ненчева за всеотдайността и връчи грамоти на учениците за участието им в кръглата маса с благодарност за отделеното време и задълбоченото изучаване на делото и живота на Васил Левски.

С кръглата маса на тема "Левски-познат и непознат" започнаха проявите в Сливен по случай 144 години от гибелта на Левски. Събитията продължават на 19 февруари. От 10 часа, пред ПМГ "Добри Чинтулов", ще се състои "Урок по родолюбие".

От 10.30 часа в квартал "Клуцохор" ще се състои ритуал по поднасяне на цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Васил Левски, пред релефа на Васил Левски до храм "Св. Цар Борис Първи Покръстител" и паметника на Панайот Хитов в кв. "Ново село".

В 11.30 часа на 19 февруари в катедрален храм "Св. Димитър" ще се състои панихида в памет на йеродякон Игнатий. В 12.30 часа на пл. "Васил Левски" ще се проведе общоградска възпоменателна церемония и поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски.

Ще има и почетен караул пред паметника на Апостола на площад "Васил Левски" в Сливен от 9 до 17 часа на 19 февруари. Ще участват ученици от клубовете "Млади възрожденци" при сливенски училища.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени