17.01.2017   честванE на 139-та годишнина от Освобождението на Сливен

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

С общоградско поклонение пред паметника на площад "17-ти януари", в кв."Клуцохор", бе чествана 139-та годишнина от Освобождението на Сливен от османско иго. В церемонията участваха представителен взвод на под. 22220, военен духов оркестър и свещеници.

Историята е съхранила събитията от оня паметен ден, когато в местността Харманите командирът на влязлата в Сливен руска войска генерал Делингхаузен е посрещнат тържествено от благодарното население, от първенците и духовенството на града.

В тържеството днес се включиха десетки сливенци, кметът Стефан Радев и неговите заместници, народният представител Мария Белова, председателят на общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, областният управител Татяна Петкова, представители на различни държавни институции, училища, военни, неправителствени и родолюбиви организации, политически партии.

Слово произнесе кметът Стефан Радев. "На това място през 1878 година възторжени сливенци, сред които любимият поет

Добри Чинтулов, посрещат тържествено руските освободителни войски и вдишват първите глътки свободен въздух. Днес ние честваме Освобождението на Сливен и отдаваме почит към хората дали живота си за свободата на България. В Руско-турската война храбро се сражават и много сливенски комити и войводи, сред които славният войвода Панайот Хитов. Затова признателните сливенци кръщават този площад "17 януари" - за да помнят подвига и делото на хората, дали живота си за града ни и за родината ни, посочи в словото си Радев.

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен отслужиха свещеници от храм "Свети Николай Чудотворец". На паметника бяха поднесени венци и цветя на признателност. Проявата се организира от община Сливен, съвместно със Светата Сливенска митрополия, Регионалното управление на образованието и Военно формирование 22220.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени