6.01.2017  На Богоявление 23-годишен младеж хвана кръста в ледената река

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

На Богоявление 23-годишният Диян Стоянов хвана кръста в Новоселска река в Сливен. Заедно с него в ледените води скочиха близо 20 смелчаги. Ритуалът "Водоосвещение" на моста на планинската река отслужи отец Силвестър от църквата "Св.София".

"Невероятно преживяване, много съм щастлив, че хванах кръста. За първи път участвам, но вече ще скачам всяка година. Надявам се да бъда много щастлив и здрав, всички хора да са здрави", сподели Диян Стоянов. Младежът е от Сливен, работи като охранител в полицията. Сливен да се развива все по-добре, всички българи да продължават напред, пожела той.

За трета година ваденето на кръста на Йордановден в Сливен е съпроводено с мъжко хоро в реката. Освен смелчагата, хванал богоявленския кръст хорото поведе и отец Силвестър. Много граждани, православни християни от Сливен, участваха в Богоявленското тържество. Сред тях бяха кметът на Сливен Стефан Радев, неговата заместничка Пепа Чиликова и председателят на общинския съвет Димитър Митев. За благословията към града и жителите на Сливен Диян Стоянов получи подаръци от отец Силвестър и кмета Стефан Радев. Кметът честити празника на всички сливенци и отправи пожелания за здраве и успехи.

Температурата на въздуха беше минус 5-7 градуса. "И светият кръст и дрехите на хороводците замръзнаха, което ще рече, че годината ще е здрава и благодатна", каза отец Силвестър.

По рано на площад "Хаджи Димитър" отец Йоан, в присъствието на граждани и ръководители на града, отслужи водосвет за бойните знамена на войнски поделения от Сливен. В катедралния храм "Св. Димитър" владиката Иоаникий отслужи празнична литургия.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени