23.11.2016  Потомци на сливенски войводи положиха клетва на Кушбунар 

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Първа проява по проект на фондация "Войводите на Сливен" се проведе в местността Кушбунар на 19 ноември. Проектът е финансиран от фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен" чрез Дарителски кръг. В проявата участваха децата от 4 "а" и 4 "в" клас от СОУ "Константин Константинов", с класни ръководители Дарина Пенчева и Нели Манева. С помощта на актрисата Вяра Начева, с дейното участие на Николай Бъчваров, и двамата войводи Виктор-Синан Бъчваров и Мартина Георгиева, децата се превърнаха в хайдути и бяха посветени във войводи.

Ето какво сподели за преживяното актрисата Вяра Начева: "Събрахме се с голям ентусиазъм и настроение за нашето хайдушко приключение. Старателно отстранихме от себе си всички достижения на съвременната техника. Разделихме се на две чети. Четата на Елена войвода с деца от 4 "в" клас и четата на Георги Трънкин с деца от 4 "а" клас. В ролите на Елена войвода и Георги Трънкин влязоха предварително обучените да помагат в проекта деца с актьорски заложби – Виктор и Мартина. Всеки от четниците с особено вълнение получи име на реално съществувал хайдутин.

След като им разказах за играта телим, се насочихме към мястото, на което новите четници щяха да премерят уменията си да стрелят точно. За малките хайдути беше много трудна стрелбата с камък по манерка. Дълго очаквахме първото попадение и най-накрая то дойде от Илю хайдутин. В тази игра с два точни изстрела спечели четата на Елена войвода.

Със следващата игра четите провериха певческите си умения и огласиха планината с Чинтулови песни. Тук отново по-сърцато и гръмогласно пеене демонстрираха четниците на Елена войвода. Голяма забава падна с прескачането на купа сено. Всяко добро прескачане, без да се докосне сеното, носеше по една шишарка на съответната чета. Имаше и мераклии да прескочат още по-висока купа. Накрая щастливо установихме, че шишарките в месалите и на двете чети са точно 10. Тук дойде най-трудната част, четниците трябваше да отговарят на въпроси за славното хайдушко минало на Сливен, за да получат 4 инструкции за откриването на заровено съкровище.

Първи тръгнаха към съкровището четниците на Елена. Малко след тях бяха готови и хората на Георги Трънкин. Голямо лутане падна, докато се разбере къде е ляво и къде дясно, къде е юг, къде е изток. Четите се залутаха по планинските склонове и без малко да открият друго съкровище. Късметът обаче беше на страната на войводата Трънкин. Неговата чета първа изрови от земята атрибутите на хайдушката клетва.

След много мъки и четата на Елена войвода откри своето съкровище. След всички изпитания за войвода на 4 "а" беше обявен най-добре представилият се Илю войвода, а от 4 "в"- Ангел войвода. Четите си избраха и знаменосци. Накрая на Кушбунар новите хайдути положиха хайдушка клетва. Всеки от тях беше награден със значка и званието "Потомък на сливенски войвода". Празникът завърши с хоро".





Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени