9.11.2016  Предстаеяне на книгата на Димка Илиева "Най-ръкоделният град" 

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

20 октомври /четвъртък/, от 17.30 ч. в рамките на празничните мероприятия, посветени на Димитровден - празника на гр. Сливен, в зала "Май" ще се състои представянето на кигатата на Димка Илиева "Най-ръкоделният град".

В книгата – албум "Най-ръкоделният град" са представени онези знакови занаяти в Сливен, които в най-пълна степен могат да бъдат илюстрирани чрез запазените във фондовете на музея движими културни паметници.

Светът на отделните браншове е показан такъв, какъвто го е програмирала и формирала величавата Възрожденска епоха, в която художествена форма, детайли и цветове се отличават с една мъжествена строгост и овладяност, вплетени са в органично единство.

Авторката съзнателно избягва изясняването на въпросите свързани със семантиката на отделните мотиви и елементи, тъй като в различните периоди, те имат различни смисли и значения. Езикът е достъпен и увлекателен, изчистен максимално от чуждици и наукообразни клишета, а отчитайки епохата, турцизмите са използвани умерено и веднага след това са превеждани в скоби, което е безспорно предимство.

Книгата има за цел да популяризира съхраненото културно наследство, да помогне на читателите да се запознаят с неговите особености, както и да надникнат в тайният и загадъчен свят на старите занаятчийски работилници, за да го опознаят по-добре. Вниквайки по-дълбоко в него, те неминуемо ще стигнат до извода, че със своя трудов стоицизъм и ежедневна физическа саможертва, редовите майстори от всички гилдии изграждат духовния ръст на града.

Книгата "Най-ръкоделният град" стана възможна благодарение помощта на Общински фонд "Култура" Сливен, Ротари клуб Сливен, Фондация "Обществен дарителски фонд Сливен" чрез Дарителски кръг "За по-доброто бъдеще на Сливен", и Фондация "Работилница за граждански инициативи" по програма "Развитие на обществените фондации в България" с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България".


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени