29.09.2016  Първата площадка за кучета беше открита в Сливен 

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

"От самото ми встъпване в длъжност много хора изразяваха желание да направим площадка за кучета и сега получавам много положителни отзиви. Това ни мотивира да направим още едно такова съоръжение в другия край на града", заяви при откриването на първата площадка за домашни кучета в Сливен кметът Стефан Радев. Той коментира, че новата придобивка ще даде възможност разхождането на кучетата да става безпрепятствено и собствениците да не се притесняват от това, че може да има инциденти. "Нека да пазим това, което имаме и да се грижим за него. Нека си пожелаем стъпка по стъпка градът ни да става все по-удобен за живот и все по-добър за неговите граждани", допълни кметът.

Площта на площадката е 4 700 кв. м., обяви зам.-кметът Стефан Кондузов. "Обиколката на оградата е 340 метра, а височината й е 2 метра, което предполага безопасност. Надявам се да можем да заделим средства и за съоръжения за тренировка на кучетата", обясни той. Кондузов посочи, че площадката е изградена в непосредствена близост до парк "Юнак" по желание на граждани.

Директорът на Областна агенция по безопасност на храните в Сливен - д-р Пламен Пенчев, приветства ръководството на Общината за изграждането на съоръжението. Според него, инициативата създава облика на един съвременен европейски град. Той смята, че всички собственици трябва да регистрират кучетата си, защото с данъците, които плащат, ще подпомогнат Общината за изграждането на други площадки. "Трябва да пазим изграденото, защото то е наше", каза още д-р Пенчев. "Благодарни сме на кмета Стефан Радев и Община Сливен за създаването на площадка за разхoдка на домашни любимци.

Подкрепяме и приветстваме подобни инициативи, защото те създават чувство на отговорност у хората и повишават нивото на европейска култура в града", заяви Биляна Петрова доброволец в инициативи за защита на животните. Според нея, подобни инициативи на Община Сливен ще накара хората да осъзнаят неoбходимостта да спазват законите, да регистрират домашните си любимци, да ги кастрират и да се прекрати лошата практика да се изхвърлят домашни животни на улицата. "Бихме подкрепили и участвали в информационни кампании с цел гражданите да са информирани и да спазват повече Закона за защита на животните и разпоредбите на Общината", каза още Биляна Петрова. Тя изрази желание да има програма за кастрация на котки, каквато има за кучета, защото, според нея, това ще бъде в съгласие с добрите европейски практики. "Благодаря за неуморните усилия на клиника "Привет" за кастрацията на бездомни кучета по програма на Община Сливен и за кастрацията на бездомни котки от дарения на граждани. Ние искаме нашата община да бъде първенец в страната и да отговаря на всички европейски изисквания. Стефан Радев е първият кмет, който направи голям жест за животните в града", допълни доброволката.

На откриването на съоръжението присъстваха десетки собственици на кучета, които споделиха, че изграждането на тази площадка е била крайно необходима. Те съобщиха, че многократно са заявявали своето желание за изграждане на площадка и преди година са входирали подписка в общината, на която са се подписали стотици хора. Стопаните на кучета изразиха задоволство, че година по-късно, тя вече е факт.

Площадката за разходка на кучета се намира на юг от парк "Юнак". На нейната територия има поставена табела с инструкция за ползване. Сред съветите са собствениците да следят внимателно животните си и да не ги оставят сами на площадката. Записано е, че всички кучета трябва да бъдат регистрирани, здрави и да имат здравен паспорт с всички ваксини и текущо обезпаразитяване, всяко куче да бъде с телефонен номер на собственика, агресивни кучета не се допускат, както и деца под 8 години, деца под 16 години трябва да бъдат с възрастен придружител, всички врати, докато посетителите влизат или излизат да се затварят и др.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени