21.09.2016  Представяне на книгата "Морски приказки" на Кина Къдрева 

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

В Регионална библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен, в рамките на програмата на Дните на отворени врати на институцията, бе представена последната книга за деца на известната българска писателка Кина Къдрева - "Морски приказки", излязла от печат през 2016г. в ИК "Жанет 45". Премиерата беше приказен подарък за всички малки почитатели на вълшебни истории и неочаквани приключения по случай началото на учебната година. С представянето на книгата се отбеляза и предстоящия 85-годишен юбилей на писателката.

Кина Къдрева е родена на 27.09.1931г. в гр. Бургас. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски". Била е редактор на "Лека нощ, деца" в БНТ, където създава програмите "Вълшебната ракла", "Герчо с тамбурата", "Магазинчето на приказките"; емблематичното предаване "Климент пее и рисува", поредицата "Оркестър горски музиканти". Нейна идея е предаването "Две ръчички - десет пръста". По идея и под редакторството на Кина Къдрева БНТ създава програмите "Албум на годината", програмата "Пееща азбука", цикъла от творчески портрети на български автори за деца и много други, включително цикъл от нейни приказки, разказвани от Невена Коканова.

Редактор е на филмови телевизионни продукции, има и авторски филми, между които се открояват мюзикълът "Коко и вълшебният тромпет" и четирисерийният филм "Жар морякът", провокирал създаването на испанския филм "Синьо лято'. Автор е на пиесите "Приключения в сряда срещу събота", "Веселата уличка", "Нощта на чудесата", "Кратка квак история" и др.

Автор е на книгите за деца: "Милкиното дръвче"(1962) - разкази, "Синята камбанка"(1965) -малки разкази, "Зайчето и момичето '(1966) -разкази и приказки, "Капчица роса"(1967) - приказка, "Веселите приключения на Грухчо, Галунка, Гащаран и Врабчолан"(1969) - повест, "Хиляда златни рибки" (1977, 1980) - приказки, "Приказки" (1980), "Голяма приказна книга"(1981), "Песничка за джуджето"(1988) - поемка, "Таратунчо -Барабунчо"(1989) - приказки, "Приказка за палавото скакалче'(1992), "Малка жабешка приказка"(1993), "Нощта на чудесата"(1996) -приказки, "Голяма летяща приказка"(1997), "Таралежчето Черешко"(2010), "Морски приказки " (2016).

През 1994 г. Кина Къдрева е удостоена с престижния Андерсенов диплом, присъден й от Международния съвет за детска книга към ЮНЕСКО. Носител е на Националната награда "Константин Константинов" за цялостен принос в книгоиздаването за деца (2011), наградата "Златен век" – за заслуги към българската култура на Министерството на културата и на почетна награда на Съюза на българските писатели за цялостно творчество.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени