15.09.2016  Елка Михайлова: Развитието на туризма в Сливен
зависи от общите ни усилия 


Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Интервю с Елка Михайлова, посветено на Световния ден на туризма – 27 септември

Елка Михайлова е консултант по туризма в община Сливен. Тя е възпитаничка на гимназията с преподаване на френски език "Захарий Стоянов" и Институт по международен туризъм във Варна, специалност "Хотелиерство и ресторантьорство". Професионален опит е придобила в окръжната библиотека, Българския туристически съюз, както и като ръководител на други частни туристически агенции и фирми. Осъществила е индивидуални туристически програми на туристи от Франция и Швейцария. Разработва проекти в областта на социалните дейности и туризма. Елка Михайлова е регионален организатор по туризма в Национална мрежа за бизнес развитие – София – координатор за Сливен, Котел, Нова Загора, Твърдица, Казанлък, Карлово и регионите. Владее четири езика - френски, английски, руски и чешки.

С нейно съдействие община Сливен организира на 27 септември инфотур за работещите в сферата на туризма – хотелиери, ресторантьори, собственици и управители на атракции, спортни бази и други, в които преобладават посетители от страната или чужбина. Събитието е посветено на Световния ден на туризма, който се чества ежегодно на 27 септември.

Защо избрахте тази форма за отбелязване на Световния ден туризма?  

– Досега този ден се отбелязваше най-вече чрез осигуряване на безплатно посещение на културно-историческите обекти. Така беше в Сливен, а и почти навсякъде. Тази година решихме да направим нещо по-различно.

Преди две години, водих обучението на екипа, който сега работи на туристическия обект Туида - екскурзоводи и аниматори. Почти всички от групата бяха завършили висше образование "Туризъм". В процеса на работата ни се оказа, че те не познават културно-историческите обекти в родния си град и нито веднъж не бяха посещавали музеите и галериите. Реших, че теоретичната подготовка съвсем не е достатъчна и още тогава, в рамките на практическите ни занимания, организирах такъв инфотур. Обиколихме всички обекти, изслушахме подробните беседи на музейните работници, а след това те самите подготвиха и екскурзоводска беседа за панорамна обиколка на града. И днес, когато при тях има туристи, те умело ги насочват след Туида да посетят и други обекти в града ни.

При контактите ми с хората, работещи в сферата на туризма, най-вече в местата за настаняване и хранене, установих, че съществува същия проблем. Администраторите в хотелите, които имат най-близък контакт с гостите на града, не са посетили нито веднъж нашите музеи и галерии. И когато туристите ги попитат какво могат да посетят, те не могат да ги насочат. Или, ако знаят местоположението на обектите, но не са виждали какво има в тях и не са чули разказите на музейните екскурзоводи и уредници, няма как да мотивират гостите на хотела да ги посетят.

Ето затова решихме да започнем една поредица от такива инфотурове и ще включим в програмата всички обекти и максимален брой участници. Началото ще е на 27 септември 2016 година.

Първоначалната идея беше да се организира среща на работещите в хотели и ресторанти в града с представители на музеите и галериите в Сливен. На тази среща директори на културно-исторически обекти трябваше да запознаят работещите на рецепция в сливенските хотели, управители на заведения и атракции с всичко, с което нашите музеи разполагат и което представлява интерес за гостите на града ни.

Мисля, че по-важно е всичко да се види на място, да се пипне, да чуеш разказа, да се потопиш в атмосферата и духа на миналото. Важно е да участваш в това преживяване като турист, за да предадеш емоцията и на другите, но също и като сливналия, за да знаеш, че можеш да си горд, защото това е твоят град - богат с история, култура, традиции, духовни ценности. Само, когато истински обичаш града си, можеш да накараш и другите да го заобичат и ценят.

За моя най-голяма радост, всички директори на музеи приеха радушно идеята, а г-н Николай Сираков- директор на Регионален исторически музей, сам предложи да бъде екскурзовод на групата, за което съм му много благодарна, защото освен изключителен специалист в областта на археологията и историята, той е и сладкодумен разказвач и знае безброй интересни факти и истории, които ще разкаже на нашите "туристи". А както знаете туризмът е преди всичко преживяване и емоция.

Много се надявам всички работодатели в сферата на туризма да приемат идеята присърце и да включат в този инфотур своите колеги, особено по-младите, защото основно при тях липсва тази информираност, а те са лицето на туризма в Сливен.

Какво предстои?   

За моя радост, ръководството на община Сливен в лицето на кмета Стефан Радев и зам.- кмета Стоян Марков оценяват значимостта на развитието на туризма за икономиката на Сливен и подкрепят реализацията на дейности в тази посока. И предишните ръководства на община Сливен заявяваха, че туризма трябва да бъде приоритет в стратегията за икономическо развитие, но нищо конкретно не се правеше. През годините много пъти сме се опитвали да направим повече за популяризирането на културно-историческите забележителности в града, на местата за настаняване и хранене, на културните събития - фестивали, празници и др. Имаше, разбира се и други обстоятелства, които ни пречеха. Сливен дълго време беше с разкопани улици, водата спираше периодично, беше прашно и шумно и нямаше как да убедим гостите на града, че тук е приятно място за ваканция. Но и липсата на подкрепа от страна на общинското ръководство беше много важна. Отдавна искаме да заработи един туристически информационен център, сайт, който да представя по атрактивен начин всички обекти, свързани с туризма и Консултативен съвет по туризъм, който да начертае един план за приоритетните задачи и да контролира тяхното изпълнение.

Законът за туризма така или иначе вменява това задължение на кмета на града, но досега всичко се е отчитало само на хартия, без да има реални измерения.

И ето сега, надявам се, тези неща, които изброих, ще се случат и на практика.

От два месеца работим по актуализирането на сайта, създаде се изцяло нова визия, така че всеки, който иска да посети града ни, може да се ориентира за възможностите чрез натискане на един бутон на компютъра си.

Аз се опитвам да се свържа с всички колеги от бранша, но и на мен ми е трудно да ги открия, представете си как ще ги открие туриста. Няма контакт с тях онлайн и изглежда ще се наложи да обикалям целия град, за да мога да ги уведомя да изпратят снимки и кратко описание на обектите си или услугите, които предоставят, за да ги включим в сайта. При това напълно безплатно за тях. Учудена съм, защото изпратих на голяма част от хотелите и ресторантите това предложение за включване в сайта, а не всички отговориха. Явно нямат нужда от реклама или просто си мислят, че за пореден път нищо няма да се случи. Ако не се обединим, обаче, няма как един или двама човека да свършат всичко сами.

Сайтът, който не е съвсем попълнен, но това ще се случва ежедневно е: www.infotourism.sliven.bg

По отношение на Консултативния съвет по туризъм към община Сливен, членовете му вече са определени и с тях са проведени предварителни срещи. Очаквам заповедта за създаването му да бъде подписана и да насрочим първата работна среща. Това ще се случи в най-скоро време. Подготвила съм дневния ред, предварителна програма с най-важните ни задачи и всички други необходими документи, според изискванията на Закона за туризъм.

Предстои и отварянето на Туристически информационен център, който ще се помещава в сградата на бившия Дом на водата. Въпреки тежкото финансово състояние на нашата община, надявам се, че ще се намерят необходимите средства за оборудването му поне с минимума – компютър, принтер, информационни табели, указателни табели и т.н. Според Закона за туризма средствата, които се събират от туристическа такса, отчислявани от нощувките в хотелите и от категоризацията на обектите, трябва да се отделят от общия бюджет и да се използват за реклама и други дейности, популяризиращи възможностите за туризъм в града и региона. Надявам се, че без да натоварваме общинския бюджет, ще се справим в рамките на възможното. Всъщност може да се каже, че Туристическия информационен център вече работи, но засега само чрез сайта и и-мейла си, тоест можем да даваме информация онлайн.

На първата работна среща на Консултативния съвет по туризъм искам да обсъдим и една идея, която нарекох "Стани приятел на Сливен". Искам да направим карти, които да се раздават безплатно във всеки музей или галерия в града на посетителите и да се слага печат. Когато туристът събере печати от всички обекти, включени в тази кампания, той придобива правото да участва в лотария с награди, както и в няколко типа конкурси – за есе, за фотография или рисунка. А кампанията ще приключва всяка година по Димитровден и ще се възобновява за следващата година.

Това е още един мотив туристите да идват в Сливен и да посещават нашите музеи и галерии. А така ще се осигуряват повече средства за тези обекти и ще се намалят разходите на общината за издръжката им.

Ако трябва да обобщя – главната ни задача е да привлечем повече хора от страната и чужбина да дойдат в града ни, да посетят музеите, да спят в хотелите ни, да ядат в ресторантите ни, да пият кафе в кафенетата, да потанцуват в дискотеките ни, да поплуват в басейните ни, да си купят домати от пазара ни, да си купят чорапи или дреха, произведена в Сливен, да си купят сувенири, произведени от нашите занаятчии и т.н. И най-важното – да им хареса и да дойдат пак. За да се случи това, трябва всички да положим усилия. Много е важно да се организират различни събития-концерти, фестивали, забавления, спортни събития. Но още по-важно е да не си хвърляме боклука по улиците, да не чупим и да не рушим, да чистим след кучетата, които разхождаме, да не шофираме в града като на рали, да не скубем цветята в градинките и още куп неща, които изглеждат дребни, но са много важни за цялостния имидж на града ни.

Знам, че не всичко е, както би ни се искало да бъде. Но, ако обичаме повече нашия град и ако всеки направи по нещо мъничко той да е по-чист, по-приветлив и уреден, убедена съм, че най-напред на нас ще ни е по-приятно да живеем в него, а това ще доведе и до повече туристи и повече приходи за развитието на икономиката ни.

Инфотурът ще се проведе на 27 септември 2016 г. от 9 часа. Сборен пункт: пред Регионалния исторически музей - Сливен. Екскурзовод на групата ще бъде Николай Сираков - директор на музея в Сливен. Инфотурът е безплатен за всички участници. Срок за потвърждаване – 20.09.2016 г.

e-mail: elly_bg_sl@abv.bg, tourism.sliven@gmail.com


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени