26.08.2016  Дарителска кампания за реставриране на Паметника на VI артилерийски полк  

 
Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.


Община Сливен организира кампания за набиране на средства за реставрирането на Паметника на загиналите от VI артилерийски полк, който се намира в двора на бившия Зенитен полк в гр. Сливен.

Паметникът е една от военните емблеми на града. Открит е тържествено на 23 ноември 1924 г. Създаден е в памет на загиналите по бойните полета войни от VI артилерийски полк по инициатива на подп. Стефан Сотиров - началник на VI-то артилерийско отделение. Изграден е с дарени от войници и офицери средства.

Проектът е изработен от арх. Борис Бояджиев, а скулптурната композиция е на Панайот Ципоранов.

Паметникът е изграден от бял врачански камък и представлява изправен артилерист, сочещ с ръка на югоизток към града на българската бойна слава – Одрин. Постаментът е с размери 2,2 м на 5,5 м, общата му височина е 7,5 м. Заедно с имената на 379-та загинали генерали и офицери, подофицери, канонири, бомбардири и войници е изписано: "На тези, които останаха да ни чакат по бойните полета.".

Паметникът на VI артилерийски полк се нуждае от спешна реставрация. Засегнат е сериозно от времето, някои от художествените му елементи са отчупени, други елементи и доста от колонките на оградата са напукани, като най-критично е състоянието на фигурата на артилериста. Необходим общ бюджет по пера:

Община Сливен се обръща към всички граждани, приятели и съмишленици, с призив да се включат в осъществяването на тази благородна и патриотична идея - да възстановим Паметника на загиналите от VI артилерийски полк.
 СЪБИТИЯ