26.08.2016  Дарителска кампания за реставриране на Паметника
на VI артилерийски полк 


Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Община Сливен организира кампания за набиране на средства за реставрирането на Паметника на загиналите от VI артилерийски полк, който се намира в двора на бившия Зенитен полк в гр. Сливен.

Паметникът е една от военните емблеми на града. Открит е тържествено на 23 ноември 1924 г. Създаден е в памет на загиналите по бойните полета войни от VI артилерийски полк по инициатива на подп. Стефан Сотиров - началник на VI-то артилерийско отделение. Изграден е с дарени от войници и офицери средства.

Проектът е изработен от арх. Борис Бояджиев, а скулптурната композиция е на Панайот Ципоранов.

Паметникът е изграден от бял врачански камък и представлява изправен артилерист, сочещ с ръка на югоизток към града на българската бойна слава – Одрин. Постаментът е с размери 2,2 м на 5,5 м, общата му височина е 7,5 м. Заедно с имената на 379-та загинали генерали и офицери, подофицери, канонири, бомбардири и войници е изписано: "На тези, които останаха да ни чакат по бойните полета.".

Паметникът на VI артилерийски полк се нуждае от спешна реставрация. Засегнат е сериозно от времето, някои от художествените му елементи са отчупени, други елементи и доста от колонките на оградата са напукани, като най-критично е състоянието на фигурата на артилериста. Необходим общ бюджет по пера:

Община Сливен се обръща към всички граждани, приятели и съмишленици, с призив да се включат в осъществяването на тази благородна и патриотична идея - да възстановим Паметника на загиналите от VI артилерийски полк.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени