12.09.201  Министърът на туризма посети крепост "Туида" в Сливен  

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Дарителската кампания за параклиса "Света Богородица" е от категорията благотворителност, и е насочена към параклиса, намиращ се в местността Черковното около Сливен. Основна цел: Поддържане на Параклиса "Света Богородица" и пространството около него. Като конкретни цели на инициаторите са: Изграждане на навес и места за отдих около Параклиса "Света Богородица" в м. Черковното – любимо място за разходка и почивка, място което доста граждани и туристи посещават в свободното си време. Един лек и приятен пешеходен маршрут на запад от град Сливен.

История за параклиса:

Министърът на туризма Николина Ангелкова посети крепост "Туида" в Сливен. Тя беше придружавана от народния представител Мария Белова, председателя на Общинския съвет в града Димитър Митев, заместник-областния управител Камен Костов, заместник-кмета Стефан Кондузов, общинските съветници Здравко Костадинов и Димитър Батаков, директора на Регионален исторически музей - Сливен Николай Сираков, както и от Милена Чолакова - директор на дирекция "Образование, култура и връзки с обществеността" в Община Сливен.

В обекта бяха демонстрирани плъстене на вълна, традиционни техники за работа с различни оръжия - бич, лък и др. Гостите видяха облекла и предмети от бита на българите от периода на Първо българско царство и възстановки на оръжия. Те се запознаха с различни средновековни игри, като например предшественика на Дамата - Алкерк. Беше показано и обучение на ловна птица с участието на птиците Драко и Фаруко. Драко летя на свобода и следваше треньора си, а с Фаруко треньорът демонстрира изграждането на връзка между човека и дивата птица.

Ръководителят на крепост "Туида" Мая Иванова запозна гостите с историята и дейността на туристическия обект и изрази задоволство, че за година и половина той се е превърнал в предпочитано място за туристите. "Използвайки похватите на експерименталната археология и реенакторското дело, правим всеки ден историята на Туида да оживява пред очите на посетителите. Тъй като в екипа ни има специалист - еколог, почти всеки турист, който влезе в крепостта, се запознава с богатствата на Синята планина, разказвайки им за именити местности, скални образувания, защитени растителни и животински видове, легенди и предания за планината, с което ние тотално спечелваме сърцата на всички", каза Иванова. Тя съобщи, че за година и половина имат над 30 реализирани проекта, свързани с организирането на различни културни прояви, отбелязване на празници и частни събития. Мая Иванова посочи, че въпреки проведените обучения, екипът не е спрял своето развитие. "Всички работещи в обекта се обучават във втори и трети специалности в магистърски и бакалавърски програми в направления "Педагогика" и "Туризъм", с тенденцията да се развива популярната музейна педагогика в Сливен", каза още тя.

Министър Ангелкова пое ангажимент за популяризиране на крепост "Туида" на национално ниво.

Екипът на крепост "Туида" подари на министъра на туризма сувенир от плъст, който беше изработен по време на срещата. От едната страна на паното беше изобразен силует на сокол в полет, а от другата страна - буква от Глаголицата, която символизира победата и успеха. Те отправиха покана към министър Ангелкова да присъства на средновековния панаир "Помни славата", който ще бъде проведен през месец октомври в крепост "Туида" по повод празника на Сливен - Димитровден.

Министърът на туризма посети и сградата на първата държавна текстилна фабрика на Балканите, която се намира в Сливен.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени