28.08.2016  С официална церемония беше открита новопостроена църква в с. Мечкарево 

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

С празнична света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, започна официалната церемония по откриване на новопостроения храм "Свети апостоли Петър и Павел" в сливенското село Мечкарево. Гости на събитието бяха премиерът Бойко Борисов, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, народни представители от област Сливен, кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, общински съветници, кметове на населени места, жители и гости на Мечкарево.

"Почти всяка седмица се открива нова църква или манастир. Това дава възможност на християните да бъдат по-уверени и по-силни в Божията подкрепа. Храмът е много красив. Приповдигнатото настроение на хората показва, че това е правилно и ще продължаваме да го правим", заяви премиерът Бойко Борисов.

Кметът на село Мечкарево Георги Стоянов обяви, че изграждането на храма е започнало през 2006г. и са вложени над 200 хиляди лева. Той съобщи, че църквата е построена с помощта на дарители. Средства са отпуснати и от Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет.

В приветственото си слово Георги Стоянов поздрави присъстващите по случай откриването на църквата. "За мен е удоволствие да Ви приветствам днес в нашето село и заедно да открием новопостроената църква в Мечкарево – "Свети Апостоли Петър и Павел". Едно събитие, което очаквахме с вълнение и трепет, защото от идеята до реализацията изминаха години. Преминахме дълъг път, срещахме трудности, но и голяма подкрепа. В периода на финансова криза, наистина е трудно да се заделят средства, но живеем във времена, в които моралните ценности все повече девалвират и църквите може би си остават едно от местата, в които хората се замислят не само за религиозната си вяра, но и за човещината, която всеки трябва да носи в себе си. Благодарение на дарителите ни днес можем да се поздравим, че Мечкарево има свой православен храм. Сумата, която беше необходима, е около 250 000 лева. Не беше лесно, но каузата си заслужаваше", заяви кметът на Мечкарево. Той изрази благодарност към спонсорите, Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет, Община Сливен, ПП ГЕРБ и жителите на Мечкарево. Георги Стоянов връчи на всеки от дарителите Почетна грамота за изключителен принос към изграждането на православния храм в селото.

Грамота като дарител получи и министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която изрази задоволство, че години по-късно от началото на строежа, църквата е вече построена. Тя изказа благодарност към всички, помогнали за каузата село Мечкарево да има свой храм. Министър Танева благодари персонално на основния дарител - земеделският производител Петър Байчев, който е от село Мечкарево. "Вярвайте в Бог! Нека вярата ни обединява и ни прави по-добри и по-позитивни!", пожела земеделският министър.

Кметът на Сливен Стефан Радев отбеляза, че 10 години църквата е градена камък върху камък и освен символ на вярата, тя е символ на българщината. "Искам да се присъединя към благодарностите към всички хора, които имат принос за построяването на този храм. Благодарности към г-н Петър Байчев, не само за приноса му към построяването на църквата, но и за примера, който ни дава, че с трудолюбие и упоритост човек може да постигне всичко. Петър Байчев е пример за социална отговорност. Пожелавам на всички жителите на Мечкарево да са живи и здрави, и да Ви пази Бог!", каза кметът.

След откриването на храма, официалните гости на събитието посетиха зърнобазата на земеделския производител Петър Байчев, която беше официално открита. За изграждането й са инвестирани 700 хиляди лева и е осигурена работа на над 50 служители. 28.08.2016г.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени