20.08.2016  Национален събор на каракачаните в местността "Карандила"

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

На 20 август 2016 август в местността Карандила (Сливенско), се проведе 25-ти Събор на Каракачаните в България. Той се организира от Федерацията на културно – просветните дружества на каракачаните в България и тази година е посветен на вече покойния дългогодишен участник във всички мероприятия на Федерацията и виден член - Коста Котавов - Гринята.

Празникът уважиха министрите на земеделието и туризма Десислава Танева и Николина Ангелкова, народни представители, кметът на Сливен Стефан Радев, заместник-кметът Пепа Чиликова, секретарят на Община Сливен Валя Радева, председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, председателят на общогръцката федерация на каракачаните Георгиус Мутсиянас и др.

Съборът започна с водосвет за здраве и благоденствие, който беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. След него приветствие отправи председателят на Управителния съвет на Федерацията на културно-просветните дружествата на каракачаните у нас Коста Балездров и откри проявата.

"Нашата федерация успя толкова години да съхрани традициите и да провежда своя събор. 25-те събора ни дават надежда да продължим с нашите цели - запазване на традициите и духовността ни. Дължим го на поколенията преди нас и на тези след нас", каза Балездров.

Приветствие отправи и кметът на Сливен Стефан Радев. Той каза, че етносът може да бъде пример за трудолюбие и предприемачество, както и за успешна интеграция във всички сфери на обществения живот. "Събитие като днешното е от изключителна важност за споделяне на историята, бита, културата и фолклора на етноса. Каракачаните се славят със своята сплотеност, трудолюбие и гордост. Пожелавам Ви да останете такива и да предавате на поколенията си своята идентичност. Бъдете живи и здрави!", допълни Радев.

Председателят на общогръцката федерация на каракачаните Георгиус Мутсиянас от своя страна заяви, че подобни прояви подпомагат за културния обмен и взаимодействие между двете страни.

Празничната програма продължи с изпълнения на танцовите състави при Културно-просветното дружество на каракачаните - Сливен, Речица, Карлово, Котел, Карнобат и Александруполи - Гърция. Специални гости на юбилейния събор са танцовият състав при Българо-гръцко дружество "Анхиалос" - Поморие, който ще представи народни танци от различните фолклорни области на Гърция, както и Ансамбъл за народни песни и танци към Община Сливен.

Тази вечер в 20.30 часа е традиционното каракачанско гленди, което ще се състои в комплекс "Аглика" на Сливенски минерални бани.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени