28.09.2018  Европейска нощ на учените 2018,
Националният музей на текстилната индустрия, Сливен 

Източник: Музей на текстилната индустрия      Позоваването на източника е задължително.  

Акценти от богатата програма на Музея на текстилната индустрия в Европейската нощ на учените.
Още снимки от събитието на страницата на Инфо Туризъм Сливен във Facebook:     



В 15:00-17:00 часа общинска зала "Май" отвори вратите си за представянето на стартиращия проект на Националния музей на текстилната индустрия "Вариации в синьо". Проектът е посветен на проучване на традиционното багрене с индиго и текстилното печатане и е подкрепен от Национален фонд "Култура". В преставянето на проекта участваха Тони Димитрова от Националния музей на текстилната индустрия, Сливен, д-р Цвета Явашева от Национална художествена академия, София и Величка Калева от Исторически музей, Котел.

В 18:00 на територията на Националния музей на текстилната индустрия стартира ТextTech – научно кафене  – в което взеха участие доц. д-р. инж. Ивелин Рахнев, преподаватели и студенти от Технически университет - София, Колеж – Сливен и представители на Научно-техническия съюз по текстил, облекло и кожи.

От 19:00 часа Калина Атанасова – художник, изследовател и реконструктор на средновековни български облекла представи своята презентация "Текстилът през средновековието".  В дефилето на средновековни облекла което илюстрираше презентацията взеха участие представители на публиката и екипът на Крепост "Туида".

Участниците в събитието имаха възможност да се запознаят с изложбата на Дора Куршумова "Фучила"

Националният музей на текстилната индустрия, Сливен участва с богата програма в Европейската нощ на учените

Източник: Музей на текстилната индустрия
Позоваването на източника е задължително.
  

Европейската нощ на учените е интернационална инициатива, която всяка година се провежда в последния петък от септември едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. През 2018 и 2019 г. събитията са обединени от дейностите REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare) и имат за цел да покажат както ползите, така и привлекателната и забавната страна на науката.

На 28 септември 2018 г. 21 основни и 27 асоциирани партньори от нашата страна отбелязоха Европейската нощ на учените с мащабна програма в 14 български селища. Централен фокус тази година е Европейската годината на културното наследство.
   
 
ПРОГРАМА
 
15:00-17:00 часа  общинска зала "Май" - "Вариации в синьо"  -  представяне на стартиращ проект на Национален музей на текстилната индустрия за проучване на традиционното багрене с индиго и текстилното печатане. Проектът е подкрепен от Национален фонд "Култура". Участват: Тони Димитрова – Национален музей на текстилната индустрия, Сливен; д-р Цвета Явашева – Национална художествена академия,София; Величка Калева – Исторически музей, Котел
18:00-21:00 часа   ТextTech – научно кафене   -  научно кафене – с участието на доц. д-р. инж. Ивелин Рахнев, преподаватели и студенти от Технически университет - София и Колеж – Сливен, партньор: Научно-технически съюз по текстил, облекло и кожи
19:00-20:00 часа   ТextTech – научно кафене   -  научно кафене – с участието на доц. д-р. инж. Ивелин Рахнев, преподаватели и студенти от Технически университет - София и Колеж – Сливен, партньор: Научно-технически съюз по текстил, облекло и кожи
18:00-21:00 часа   "Фучила"  - изложба живопис на Дора Куршумова – отворени врати
18:00-21:00 часа   Постоянна експозиция  - отворени врати
 
 
ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 
 Музей на текстилната индустрия   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени