29.09.2017  крепост "Туида" – Сливен се включи в Европейската нощ на учените
   
   
 
 
 
 
   
   

Източник: крепост "Туида"
Позоваването на източника е задължително .
  

крепост "Туида" за първа година се включи в мероприятията, организирани за Нощта на учените – 2017, с провеждане на "Научно кафене FRESH: Археологията – слово за миналото или вълнението да бъдеш откривател". Събитието в обекта се осъществи съвместно с Регионален исторически музей – Сливен и Туристически информационен център към Община Сливен. Казват, науката е систематизирано достоверно знание, което може да бъде убедително обяснено чрез логиката. Съвременната философия дефинира науката, като знанието, което е експериментално проверимо въз основа на научния метод.

На 29 септември в Нощта на учените, ние експериментирахме, обяснявахме, завладявахме и доказахме, че науката може да бъде интересна, увлекателна, необятна, науката заразява, обединява и създава незабравими преживявания. Стотици посетители взеха участие в инициативата, проведена в крепост "Туида". Семейства с децата си, учители с учениците си, туроператори с туристите си и много млади хора направиха първата Нощ на учените в крепостта едно запомнящо се събитие, и въпреки неблагоприятните метеорологични условия посетиха всички организирани на открито дейности.

Проектът "FRESH" - " Намери изследователите навсякъде и споделяйте" (Find Researchers Everywhere and SHare- FRESH) за Европейска нощ на учените се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма "Хоризонт 2020". Целта на проекта е да се създаде серия от участия и медийни прояви за насърчаване на научните кариери, насочени по-специално към младите хора и техните родители. Основни дейности през нощта включват презентации за ангажиране на обществеността в цялата страна с развитието на науката, провеждане на викторини, научни кафенета, експерименти, научни шоута, симулации, игри и състезания. Тематичните програми включват и направа на храни и хранене, инженеринг, океанология, иновации и бизнес инкубатори, технологичен трансфер, медицина и др.

По време на Научното кафене FRESH в крепост "Туида", археолозите от Регионален исторически музей – Сливен показаха какво е да си археолог, как работят археолозите, какви инструменти и материали използват, как възстановяват откритите при разкопки артефакти, как ги реставрират и консервират, какви са трудностите, радостните моменти и магията на професията. Пред любознателната аудитория те разказаха и интересни моменти от разкриването на крепостта преди години, какви ценни исторически находки са открити и бъдещите планове за проучвания. Екскурзоводите и аниматорите на Туида бяха подготвили една историческа разходка в миналото на крепостта – от траките до Средновековието. За пълното съпреживяване на историческите моменти, използвайки инструментите на експерименталната археология, екипът даде възможност на посетителите да се докоснат до възстановки на оръжия, облекла и елементи от бита на предците ни.

На финала на събитието гостите попълниха анкети за оценка на въздействието на Европейската Нощ на Учените. Анкетата е разработка на Форум Демокрит, който е партньор по дейностите по Проектът "FRESH". И както започнахме така и да завършим - науката ни обедини и ни доказа, че работейки заедно можем да превърнем Сливен в един прекрасен европейски град, с много възможности за децата ни!


29.09.2017  Европейската нощ на учените в Музея на текстилната индустрия в Сливен x
   


Източник: "Обществен дарителски фонд-Сливен"
Позоваването на източника е задължително .
  

Европейската нощ на учените Фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен" се включи в отбелязването на Европейската нощ на учените 2017. Събитието се проведе на 29 септември в Музея на текстилната индустрия в Сливен.

В рамките на програмата "Лаборатория Fresh: Текстилът –традиции, наука и природа" бяха представени книгите "Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми", "Пътешествието на вълнената нишка" и "Чудните килими от Котленско". По време на срещата с автора Дора Куршумова публиката научи интересни подробности за преденето и тъкането, за видовете котленски килими и обичаите, свързани с тях, за традициите на килимарския занаят и др. Тя отговори и на въпросите на присъстващите има ли днес тъкачи в Котленско, как се почистват уникалните килими, колко време се тъче котленски килим и др. За различните видове тъкачни станове и килими говори и Тони Димитрова, завеждащ филиала на Музея на текстилната индустрия.

Част от книгите беше представена под формата на драматизации, в които участваха Дорина Куршумова и Василена Маринова от театралната трупа към Арт-център "Седем". Момичетата представиха и уредите за предене и тъкане, подредени около тях, а след това прочетоха някои от творбите в книгата "Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми".

Особено интересна бе играта на гатанки. Всеки от публиката си изтегли гатанка за вретено, хурка, мотовилка, дарак, предене, тъкане и др., включени в книгата "Пътешествието на вълнената нишка". Някои от гатанките затрудниха дори и възрастните. За всеки познал отговора имаше бонбон за награда.

По време на събитието се проведе и творческа работилница "Чудното килимче". Малки и големи се заеха с нелеката задача да оцветят модели на котленски килими. "Това е седмата работилница, която провеждаме, разказа Дора Куршумова. Досега направихме такива в Котел, Медвен и Жеравна и интересът към тях бе много голям. В тях се включиха хора на възраст от 3 до 103 години". Дора Куршумова представи пред публиката различните модели котленски килими и разказа по какъв повод са били постилани в домовете. Общо 17 оцветени модела участваха в заключителната изложба, която бе подредена в един от коридорите на музея, а за най-добрите имаше грамоти и книги. Посетителите проявиха голям интерес и към щанда с книги, издадени с подкрепата на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен".

Музеят на текстилната индустрия бе подготвил за Европейската нощ на учените интересната изложба "Багрене от природата – традиции и наука", която разкри на посетителите тайните на природното багрене, и демонстрации на изобретения в областта на текстилните технологии, които проследиха историческия процес на научните открития в тази област.

Европейската нощ на учените 2017 се проведе в 11 града в България. Освен в Националния музей на текстилната индустрия, събития имаше и на крепостта Туида. Проявите в Националния музей на текстилната индустрия се проведоха с любезното съдействие на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен".

Участието в Европейската нощ на учените бе част от основната програма за септември на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен". Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация "Работилница за граждански инициативи", с финансовата подкрепа на фондация "Чарлз Стюарт Мот".




Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени