<< 1 2 3 4 >>
 Информационно посетителски център към п.п. "Сините камъни" >> Карандила >> Кушбунарска река >>
Хайдушката пътека >> Керемидената къшла. >> Информационно посетителски център към п. п. "Сините камъни".

Включва:
    Тръгване от Информационно посетителския център на ПП "Сините камъни";
    Разходка с въжената линия до Карандила, като по време на пътуването се наблюдават скални феномени по маршрута на лифта;
    Наблюдение на шоу с хидроплан в местността Карандила;
    Почивка за обяд в хотел на Карандила;
    Посещение на местността в долината на Кушбунарска река, където четата на П.Хитов се е сражавала с турска потеря;
    Възможност за скално катерене по Високите източни скали по разработени алпийски маршрути с различна трудност.
    Връщане в Сливен по Хайдушката пътека;
    Почивка на заслона до Керемидената къшла и посещение на останките от Керемидената къшла..

Природен Парк "Сините Камъни" >> м. Абланово >> "Пътеката на здравето".
Отделен свят за хората без зрение не съществува. Те живеят в нашият свят и имат същите желания и потребности. Подаваме ръка за да изпитат физическите си и духовни сили, за да се заредят с енергия от природата.

Намира се в м. Абланово на Природен Парк "Сините Камъни". Лесно достъпна – на 6 км. от г. Сливен. Може да се отиде с автомобил по асфалтовият път Сливен – Селището – Разсадник "Абланово", където има чешма и паркинг. Т

ук при завоя, на запад от изградения кът за отдих започва тя – "Пътеката на здравето", предназначена за хората със зрителни увреждания и съпътствуващи заболявания – диабет, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови, двигателни и други страдания. В началото й има табло с брайлерово писмо. Информация за дължината на пътеката - Равнинна част 485 м. и наклонена - 180 м, за надморска височина – 400м, за широчина на пътеката - 2 м и височина на контрастно оцветения насочващ бордюр – 15 см, за разположение на спортните съоръжения, на местата за почивка, на таблата с дървесните видове и тези за трениране на зрението е изключителен ориентир за посетителите.

По време на излета има възможност за извършване на общоразвиващи упражнения, упражнения на висилка, греда, успоредка, и на лежаща стълба. Таблата с указания с указания на вида на упражненията, продължителността и дозировката им според групите инвалидност "А", "Б" помагат за възстановяване на двигателните и общофизическите сили. Широката гама от физически натоварвания, достъпни за всички и съобразени възрастово и здравословно състояние се съчетават с въздействието на чистия въздух у природата. Освен възможността за пълна самостоятелност по време на спортните занимания и трениране на зрението, за желаещите да обогатят знанията си за околната среда, Дирекцията на Природен парк "Сините Камъни" осигурява специалист. От него може да се научи за видовото разнообразие – растително и животинско, за историческите събития, станали в тази местност, за разкриването на един от първите разсадници в България "Абланово" през 1888 година, за първите залесявания на територията на парка, за миналото, настоящето и бъдещето на защитената територия.

В района на "Пътека на здравето" има възможност:
   да се чуят птичи песни;
   да се усети от незрящите или да им се опише многообразието от пеперуди и треви;
   да им се разкаже за кръжащите орли, мишелови, лешояди;
   да се почувства мириса на мамонтовото дърво, уханието на белия бор и н цвета на липата;
   да се познае дървесния вид по стъблото и листата;
   да се отдъхне под пъстрите сенки на надвисналите клони или под специално изградените беседки, маси и пейки край огнищата;

Половин или един ден сред този прекрасен кът на природният парк може да доведе до възстановяване на жизнените сили, отърсване от психичното натоварване, до повишаване знанията за природата, до наслада от свежия въздух и студената планинска вода.

м. "Черковното"    


 Kръстова чешма  >>  Наблюдателна кула  >>  м. "Слънчева поляна"  >>  м. "Кръстопътя"  >>
 м. "Кишишлика"  >>  м. "Заслона"  >>  Чешма "Черковното" 

1. Kръстова чешма - начало на маршрута - о ч.
2. Наблюдателна кула -10 мин.
3. Местност "Слънчева поляна" - 45 мин.
4. Местност "Кръстопътя" - 50 мин.
5. Местност "Кишишлика" - параклиса - 60 мин / 1 час
6. Местност "Заслона" -1 ч. 45 мин.
7. Чешма "Черковното" - край на маршрута - 2 часа .

Маршрутът включва една приятна разходка в местността "Черковното", включваща посещение на следните местности и забележителности - Наблюдателен пункт, Слънчева поляна, Кишишлика, Параклиса, Младежки лагер, Заслона и чешма Черковното.
 
       Земите на запад от Сливен, край чешмата "Чучурките", привличащи с девствеността на гората, чистия въздух, разнообразния и пъстър птичи свят са известни под наименованието "Черковната курия". Защо? Защото някога тези земи са принадлежали на църковните власти. Свидетелство за това са откритите при разкопки през 30 - те години на XX век основи на малка църква, строена от камъни, споени с кал, с притвор и входове от запад и юг. На север от църквата е имало и основи на много постройки със същия градеж. Вероятно тук е имало манастир. Днес няма запазени зидове, но често могат да се видят туристи под дъбовите сенки и по широките планински ливади, намиращи се недалеч от чешмата "Чучурките". x x x x

Манастирът на Урум-тарла В подножието на източните склонове на върха Урум-тарла, известен и като Гръцка нива, се простирa Кешешлика - местност, която се свързва с трагични събития. Носи се предание, че през 1388 г. са били избити 300 калугери. От броят им може да се съди за манастирското минало на града, за съдбата на сливенци, които с копия и стрели са защитавали живота си и честта на народа от нашествениците. Според Г. Гюлмязов до края на XIX век са били запазени основите на църква и манастирски сгради. Сега те са напълно обезличени. Останала е само "Кръстовата аязма" под сянката на гордо издигащата се борова гора. На 27 септември (сега 14-ти), тук край буйната гора и "светената вода" ставал събор..

Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени