28.02.2024  Балет "Лебедово Езеро"
балет в четири действия по музика на П. И. Чайковски

Източник: Държавна опера – Бургас
Позоваването на източника е задължително.
    

19:00 часа, ДТ "Стефан Киров"
   

Либрето – Владимир Бегичев, Василий Гелцер и Модест Чайковски
Хореография, постановка и режисура - проф. Хикмет Мехмедов (след Мариус Петипа и Лев Иванов)
Сценография – Иван Токаджиев
Художник на костюмите – Цветанка Петкова-Стойнова


Представлението на "балета на балетите" по безсмъртната музика на П. И. Чайковски – "Лебедово езеро" ще донесе очаквана доза естетическа наслада на почитателите на изящното изкуство.

Забележителният спектакъл, носител на най-доброто от класическите балетни традиции, е постановка, режисура и хореография на проф. Хикмет Мехмедов /след Мариус Петипа и Лев Иванов/. Постановката на проф. Мехмедов носи характеристиките на естетически продукт от най-висока проба – мащабна, интелигентно поднесена, подплатена с психологическа дълбочина, с умело заложени философски трактовки и брилянтно прокарани режисьорски идеи. Неоспорим факт е, че присъствието на "Лебедово езеро" в творческия афиш е атестация за нивото на всяка балетна трупа.

Репетитор на балетния състав е Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Бургаската опера, която съумява да поддържа високи нива на емоционален градус, мотивация и професионализъм у артистите.

Изящните костюми са плод на творческия размах на покойната Цветанка Петкова-Стойнова, която се е погрижила за ръчното прикрепване на всеки един от камъните по естетически издържаните сценични облекла на балетистите.

Впечатляващата сценография, пренасяща зрителите в пищния кралски двор и в мистичните сцени край езерото, е дело на всепризнатия майстор на сценографията Иван Токаджиев. Неслучайно "Лебедово езеро" на проф. Мехмедов е считано за най-красивата постановка на безсмъртната балетна класика на родна сцена. За основен цвят на декора е избран синият – в различни нюанси. В част от сцените се използва и мултимедия, която е допълнително емоционално-смислов елемент от цялостното внушение. Всички артисти ще разкажат – чрез средствата на изящното балетно изкуство, вълнуващата приказка за силата на истинската любов, преодоляваща препятствията, изкушенията, прокобата и болката.

За безсмъртната класика на Чайковски в четири действия "Лебедово езеро" се смята, че трябва да се гледа поне веднъж в живота. Приказният сюжет, вълнуващата музика и смайващи костюми успяват да задържат вниманието дори на най-малките зрители – спектакълът е приеман изключително радушно от публиката в най-широк възрастов диапазон. Тъй като балетното произведение е преработвано през годините, краят се изпълнява по различен начин, като развръзката е или щастлива, или драматична. В един от вариантите езерото поглъща влюбените в пътя им към отвъдното, а във втория краят е щастлив – Зигфрид побеждава злия магьосник и освобождава любимата си Одета от магията. В интерпретацията на проф. Мехмедов сияйните сили на Доброто са основополагащи…

Билети в Касата на театъра, зала "Сливен" и Ивентим.bg телефон: 0888 325 688Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ТЕАТРАЛНИ ПОСТНОВКИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени