19.06.2023  Tеатрална постановка "Пер Гюнт"
от Хенрик Ибсен

Източник: Театър СОФИЯ
Позоваването на източника е задължително. 

20.00 часа, крепост "Туида"


Превод: Стела Джелепова
Режисьор: Катя Петрова
Сценография и костюми: Борис Далчев
Сценография и костюми: Михаела Добрева
Хореография: Анна Пампулова
Композитор: Христо Йоцов
Визуална среда: Момчил Алексиев
Плакат: Радослава Боор
Звуков дизайн: Светлозар Георгиев
Фотограф: Иван Дончев.

Участват: Александър Тонев, Ириней Константинов, Йоанна-Изабелла Върбанова, Лора Мутишева, Михаил Милчев, Невена Калудова, Неда Спасова, Николай Върбанов, Николай Димитров, Пламен Манасиев, Елеонора Иванова, Юлиян Рачков, Неделин Найденов, Антон Димитрачков, Емилия Тончева, Ралица Нейкова, Александър Гочев


Съчетанието на драма, музика и танц в една интерактивна и постоянно променяща се мултимедийна среда превръща този спектакъл в едно вълнуващо пътешествие. В постановката има над 40 различни сцени, които преливат от една в друга и задържат вниманието на зрителите от първата минута.

Сюжетът проследява развитието на личността на Пер - от младини до сетни дни и неговите срещи с митични същества, горски жители, тролове и други по пътя на неговото израстване, осъзнаване и намиране на прошка и любов.


 
"Пер Гюнт" - Ибсен, е безумна пиеса с крайни до експлозия, до взривяване, до демоничност, състояния на героите. Пиеса за търсене на житейски път, за смисъла на живота, за избора на съдба, за изконната борба на душата. Пер Гюнт през целия си живот иска да е героят, да побеждава, да е "император с придворни хиляда". Тролизмът е неговата философия, а тя е свързана с консуматорския възглед за получаване на незабавно удовлетворение на всички потребности и желания, всичко да става тук и сега.

Приспособяването - това вълнува днешния свят.

Пер е герой на модерността. По някакъв начин той прилича на всички тези хора, които се движат по света в днешно време, търсят благополучието и искат да вземат своя дял от богатствата на развитите общества. Самият Пер се обявява за гражданин на света и желае да го управлява.

В нашето глобално, силно материално, хедонистично общество, в което конформизма и двойния стандарт са взели връх над духовното, ние ежедневно срещаме пер-гюнтовци, тролове, мистици и манипулатори. В края на живота си, Пер Гюнт трябва да отговаря за стореното. Пер Гюнт е двигател на сюжета и действията на героите. Двама актьори изпълняват ролята не само заради формалните биологични промени, а и заради семантичните трансформации на личността.

Опитваме се да създадем спектакъл със силно енергийно поле и в него да съчетаем слово, пластика и мапинг. Чрез мапинга не само създаваме визията на спектакъла, а и развиваме наративната конструкция и обогатяваме драматургичния смисъл.


Катя Петрова


Спектакълът "Пер Гюнт" се осъществява по проект "Пер Гюнт пътува", по програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество, по Норвежки финансов механизъм.
В рамките на проекта освен постановката са включени семинари на тема "Подход към Ибсен и "Пер Гюнт" - интерпретация и театрален опит" в град Осло и град София, заснемане на документален филм за процеса на репетиции и други дейности. Представлението ще се играе и в други населени места из цялата страна, където ще се провеждат и специални уъркшопи.

Билети: касата на театъра "Стефан Киров", тел:044/623014Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ТЕАТРАЛНИ ПОСТНОВКИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени