26.05.2023  Изложба "Предчувствайки джаз"
на Станислав Божанков

Откриване: 26 май от 17.30 часа, Галерия "Май" 

"Предчувствайки джаз" е озаглавена изложбата на Станислав Божанков, която се открива на 26 май в галерия "Май" в Сливен и може да бъде разгледана до 8 юни.

Ето как Станислав Божанков описва опита за композиране и визуализиране на "пълната свобода" в новата си изложба: "Предчувствайки джаз... "В търсене на характерните цветови гами, звучения и нюанси, в които е облечена абстрактната, освободена от реалност музика... Другото е моментно възникнала емоция, пресъздадена и свободно импровизирана чрез спонтанно-искрените жестове на субективната чувствителност и експресия... "

Предчувствайки джаз - импровизации, изградени по законите на свободното композиране с характерното, подобно на "джем сешън" съотнасяне на различни живописни (музикални) материи, релефи и звучения. В търсене на своеобразна атмосфера, настроения и образни внушения, асоциативни по своята същност и разположени в един по-широк диапазон от емоции и усещания... Такива, каквито могат да бъдат предчувствани единствено в абстрактен контекст - независимо дали визуален или музикален. Иначе казано, един опит за композиране и визуализиране на "пълната свобода", чрез единствения път към нея - пътя на свободната интуитивна импровизация...


 
 

PS: Предчувствие; преди-чувстването, неочаквано необяснима тръпка, нещо като начало на чувство, обладано от еуфорията на преди-истината, потребността от нея, както и последващият облагородяващ и често мъчителен път на откриването и намирането...

Нещо като предисловие към нещата, към онази нетърпеливост и усещане за преди-същност, както и увереността от непременното постигане. С едно обещаващо спокойствие, надежда и красива медитация върху битието, съществуването и нещата в него.

Едно полу-достигнато усещане за завършена крайност, красива преди-визия, преди-пейзаж, преди-музика... И, разбира се, един безкраен и опияняващ път отникъде към някъде... Преди истините... по пътя към една спокойна окончателност..."













Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 Галерия "МАЙ"   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени