29.11.2022  Троен концерт на Лудвиг ван Бетовен

Източник: Сливенски Симфоничен Оркестър
Позоваването на източника е задължително.
  
 
29 ноември 2022 от 18:30 часа, в зала "Сливен”

Тройният концерт на Лудвиг ван Бетовен – за цигулка, виолончело, пиано и оркестър е едно от най-светлите и празнични произведения на великия немски композитор. Уникален по своя характер, той с право се нарежда сред бетовеновите шедьоври. Написан е през 1803, а през 1804 е публикуван от издателството Breitkopf & Hartel.

Концерт е нетипичен за времето на Бетовен, когато жанрът инструментален концерт е предполагал един или двама солисти.

Изборът на солиращи инструменти фактически превръща произведението в концерт за клавирно трио и това е единственият концерт на Бетовен за повече от един солиращ инструмент.

Трите инструмента – това са три човешки гласа и обикновено така се характеризира творбата в музикалната критика. В заглавието й при изброяване на инструментите най-напред се споменава цигулката, но всъщност водещата роля е поверена на виолончелото – с него започват всички теми и всички части, неговата партия е най-сложната от всички.


 





Сякаш с човешки, топъл глас виолончелото звучи първо, след него възвишено запява цигулката, а най-накрая встъпва пианото с универсалния си завладяващ тембър. Най-сложното в тройния концерт на Бетовен е постигането на ансамбъл: както между самите солисти, така и в тяхното взаимодействие с оркестъра.

На 29 Ноември 2022 от 18:30ч. в зала "Сливен”, ще чуем това грандиозно произведение под диригентската палка на Марстро Георги Димитров и в изпълнение на Александър Сомов /виолончело/ , Кремена Оксенкруг /цигулка/ и Надежда Цанова /пиано/.

 
Билетите са в продажба:
онлайн в касите на EasyPay
на касата на зала "Сливен"
10:00-13:00 и 15:00-17:00


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 КОНЦЕРТИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени