14.05.2022   Концерт на група "Freija"
в рамките на VI-ти Средновековен събор "Помни славата"

 
Източник: Група "Freija"
Позоваването на източника е задължително.
  

14 май от 20.00 часа, крепост "Туида"
  

По време на представянето Група "Freija" изпълни своя традиционен нордически репертоар, обогатен с авторски песни и някои български фолклорни песни в техен аранжимент.

В подготвената сценография, изпълнена от български реконструктори от Сдружение ''Антична Тракия'' и приятели беше представена стилизиация на ритуала за майското дърво, сигърблот, както и мотива за валкирията, отвеждаща душите на падналите воини към Валхала според скандинавските вярвания.

Група "Freija" е музикален проект, съчетаващ акустични китари с класически вокали, както и автентични ритуални перкусии. В репертоара на изпълнителите влизат интерпретации на фолклорни песни от скандинавските страни и Финландия, както и съвременни песни в тази стилистика.

Авторските творби на групата са отново вдъхновени от скандинавските образци и възпяват средновековните ценности, празници и отминалите времена.

Тематичното ядро е съсредоточено върху скандинавската митология, в която ярко се отркояват образите на богинята Фрея и нейния любим Одър, когото тя неуморно търси. Проектът е съставен от Теодора Стоянова-Freya – вокали, shaman drum и кравишка лира, Добрин Стоянов (китара, саз) и Теодор Чехович-Тот (бас, ирландско бузуки, саз) и Алекс Швадчина (тъпан, кахон и джембе), като към тях често се присъединяват музиканти от България и чужбина, с които осъществяват успешни колаборации.

Теодора съчетава класическото пеене с поп и рок бленди, както и growling вокали, а Добрин, който по образование е лютиер, презентира на китара, изработена от самия него. През годините музикантите участват в много метъл групи и проекти като Magic of the North (Bulgaria), Ocean souls (Finland), Tsar Stangra (Canada) и други. Идеята за създаването на "Freija" се ражда през 2016 г. във Финландия в градчето Kitee - родния град на световноизвестната група Nightwish.

 
По покана на Пламен Димов (учителя на Nightwish), Теодора и Добрин са участници през три поредни години във фестивала Kitee International Music and Art festival. Именно Финландия - красотата на Карелската гора и мистичните бели нощи - вдъхновява раждането на проекта "Freija".

Концертната дейност на "Freija" е съсредоточена предимно върху исторически средновековни и антични фестивали, както и разнообразни събития с фентъзи насоченост, като подготвя и свои шоу - спектакли. В края на 2019 г. "Freija" влиза в колаборация с Медовина Meadly, като заедно създават Медовина Freija, вдъхновена от групата и от скаднинавската богиня. Медовината се радва се на голяма популярност и е част от концептуалното ядро на групата. През 2020 година "Freija" поддържа активно взаимодействие с LARP България, като в сценографията си включва участието на Златко Янакиев и Татяна Матева.

През лятото на 2020 година си взаимодействат и с много реконструкторски и възстановчески групи в България. Съкровена цел на проекта е да постигне цялостно пресъздаване на митологичния свят чрез музика, тематична сценография, сценичен грим, декори и облекло - стремеж към автентичност, пречупен през съвременната творческа визия на метъл музиканти от XXI век.

Група "Freija" е полуфиналист в предаването "България търси талант" 2022.
Още снимки от събитието на страницата на Инфо Туризъм Сливен във Facebook:     

Средновековен събор "Помни славата"
13-15.05.2022, крепост "Туида"
 
 


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 КОНЦЕРТИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени