16.06.2022  Театрална постановка "Mъжка задушница"
от Емил Бонев по романа "Видрица" на поп Минчо Кънчев
 
 
Източник: Драматичен театър "Сава Огнянов"
Позоваването на източника е задължително.
  


19.00 часа, Военен клуб Сливен    

Режисьор: Емил Бонев
Сценография: Виолета Радкова
Музика на живо в изпълнение на: Светла Петкова
Участват: Николай Урумов, Надя Банчева, Крум Берков
  

Един сладкодумец ни въвлича с историята си в българското Възраждане по незабравим начин. С любов и неповторимо чувство за хумор той ще ни разходи сред обикновените българи от онези времена - такива каквито ги е видял по улиците, кръчмите и домовете им. Ще ни разкаже също и за делото на Апостола, за работата на комитетите, за анадолските затвори в Диарбекир и как се живее там... от първо лице, единствено число. Не пропускайте тази среща с Ники Урумов в кожата на поп Минчо Кънчев! Нашата вече настръхна, а вашата?

"За някои свои съвременници, Минчо Кънчев е "смахнат поп" и "луд човек". За други той е "светец" и "велик патриот". Тръгнах към драматизацията на неговата "Видрица" с почит към личността и преклонение към делата му. Бродейки в лабиринта от 2200 страници спомени и мисли на този чудноват човек с невероятен живот, не можах да разбера кой е той. Нестандартен даскал – харесван и одумван? Необикновен божи служител – приеман и отричан? Революционер безумец – готов да умре за народа и отечеството си или заточеник в бъдещето? Открих на места недостатъчна вярност на фактите и сякаш леко преувеличаване на делата и заслугите на поп Минчо Кънчев. Но противоречивият му характер го прави не идеализиран паметник, а истински човек от плът и кръв.

В срещата си с "Видрица" в личен план исках да си дам и моите малки отговори на неговите огромни въпроси, които задава в книгата. Защото, ако дякон Левски написа "Народе????", то поп Минчо попита "Докога????". Вярвам, че докосвайки ни до "Видрица", от 105 години разстояние след своята кончина, поп Минчо Кънчев, този голям човек може да ни направи малко повече хора."

 

Билети могат да бъдат закупени от театрална каса и галерия "Сливен" на Главната улица, или на място.
Работно време на галерия "Сливен": 10.00 – 18.00 часа, всеки делничен ден Телефон за информация: 0876694083
Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ТЕАТРАЛНИ ПОСТНОВКИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени