24.03.2022  концерт на Симфоничен оркестър - Сливен "Амадеус в ре"
/концертен цикъл "Млада Европа / Young Europe"/

 
Източник: Симфоничен оркестър - Сливен
Позоваването на източника е задължително.
  

18.30 часа, зала "Сливен"
  

Симфоничен Оркестър Сливен стартира своя нов концертен цикъл, наречен "Млада Европа / Young Europe".

В него ще бъдат представени на публиката млади артисти от престижни европейски учебни заведения, вече градящи своята международна кариера. Чрез този проект, културният институт ще подкрепи бъдещото поколение световни солисти и диригенти, и същевременно ще даде шанс на своите почитатели да се насладят на музикални прояви от най-високо равнище.

В четвъртък 24 март, от 18.30 ч. в зала "Сливен", публиката ще има възможност да чуе една завладяваща програма, изцяло с композиции на великия Волфганг Амадеус Моцарт. Концертът е под надслов "АМАДЕУС в РЕ" и включва три емблематични творения на безсмъртния гений, Симфония No.35 "Хафнер", Концерт за флейта No.2 и Концерт за цигулка No.4, всички в неслучайно подбраната тоналност Ре мажор. Това е тоналността на триумфа, радостта и оптимизма. Тържествените симфонии, маршовете, празничните песни и небесните хорове са поставени в тази тоналност.

В бароковия период ре мажор се счита за "тоналност на славата", следователно много концерти за тромпет и дори известната "Алилуя" от Месията на Хендел са също в ре мажор. В църковната музика, се използва и като тоналност на Възкресението. Ре мажор е най-разпространената тоналност за увертюри през втората половина на осемнадесети век. Това продължава и в Романтичния период, където се използва за "триумфалния" финал на много симфонии, включително и на деветата симфония от Бетовен, известна като "Ода на радостта".

Под ръководството на диригента на Бургаска опера Цанислав Петков, ще се изявят двама уникални солисти.

 Цигуларката Лора Маркова е лауреат е на огромен брой награди от национални и международни конкурси, част от които са първите награди от "Добрин Петков" – Пловдив 2013, "Недялка Симеонова" – Хасково 2014, 2018 и 2021, Гран При от конкурсите "Музиката и земята" – София 2018, "Надежди, майстори и таланти" – Добрич 2019, престижните първи награди от конкурсите "Леонид Коган", Брюксел 2020 и "Тибор Варга Джуниър"- Швейцария 2021.

През 2020 г., предаването "Алегро Виваче" на БНР, присъжда на Лора специалната награда за млад талант на името на "Олга Камбурова" , а през 2021 г. е номинирана за "Млад музикант на 2020". Лора е лауреат и на голямата награда за "Полет в изкуството" на Фондация "Стоян Камбарев" за 2020 г.

Аарон Леунг е изключителен млад флейтист, роден в Хонконг. Забележителен със своето виртуозно и енергично свирене, той получава бакалавърска степен по музика в Хонконгската академия за сценични изкуства, а в момента е студент в класа на големия белгийски флейтист Марк Грауелс в Кралската консерватория в Монс, Белгия.

Аарон е артист на фондацията на Густаво Дудамел през 2019 г. и победител в конкурса HKAPA и в един от най-големите конкурси за духови инструменти в Азия-Тайланд – Международен конкурс за духова камерна музика (TIWSC).

Билети за концерта могат да бъдат закупени на epaygo.bg, в офис мрежата на EasyPay или в галерия "Сливен" – 10-13 ч. и 15-17 ч.


 Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 КОНЦЕРТИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени