17.02.2022  Kонцерт "Violino d'AMore"

концерт на Симфоничен Оркестър Сливен
с участието на Кремена Оксенкруг / цигулка


Източник: Сливенски Симфоничен Оркестър
Позоваването на източника е задължително.
  

17 февруари от 18.30 часа, зала "Сливен"
  

"Violino d’AMore" е звукозаписен проект, издаден през 2018 от NovAntiqua Records Модена, Италия. Компактдискът включва 6 концерта за цигулка и струнен оркестър, три от които са произведения от Антонио Вивалди, посветени на неговата любима ученичка в Пиетa, брилянтната цигуларка Анна Мария. Останалите три, са съвременни композиции в бароков стил, специално написани за проекта и посветени на солистката Кремена Оксенкруг, от Федерико Мария Сарделли, Антон Мартинов и Джанлука Берзанети. Творчеството на тримата талантливи композитори потвърждава, на международно ниво, съвременността на бароковия дух, изразен в нова форма, адресирана към настоящето и към бъдещето. С този проект освен, че се допринася за създаването, публикуването и изпълнението на нови музикални произведения, се отдава и почит на жената – активната, любимата, талантливата жена… МУЗАТА.

Освен шедьоврите на Вивалди, програмата представя и качествена нова музика, която е слушаема, привлича вниманието на публиката и има необходимия емоционален капацитет, който я прави жива. Музикалният проект Violino d’AMore ни напомня, колко красота е била зачената в миналото и допринася за бъдеще, в което тя все още е основна ценност.

 


"Малко е да се каже, че интерпретацията на Кремена Николова е с "главни букви". Първото съображение, което трябва да се направи, е, че човек ясно чувства, че нeйната цигулка е в пълна хармония с бароковите стилове и по-специално с музиката на Вивалди. В нея пулсира чувствителността на интерпретатора, който е съпричастен с тези произведения, позволявайки на скъпоценния Carlo Testore от 1735 г. да пее деликатно в бавните части и да впечатлява с виртуозност, ритъм, тембрални и изразителни нюанси в бързите. Тук се откриват не само техническа стабилност, майсторство и знание за това, с което трябва да се сблъска солистката на ниво интерпретация, но и още по-големи качества – способността и’ да представи по най-добрия начин произведения, които се основават на деликатен звуков баланс (включително и тези на тримата съвременни композитори), изграден от много фина връзка между солист и оркестър. Именно тук младата българска цигуларка демонстрира, че е всестранен музикант, у когото виртуозността не се превръща в стерилна демонстрация на умения, а в източник на страстен и чувствителен прочит, изпълнен с най-добрата барокова цигулкова традиция."

из СТАТИЯ от Андреа Бедети
в италианското списание MUSICVOICE.IT



 

Повече информация
и резервация на билети
на телефон 0879 26 14 83


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 КОНЦЕРТИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени