1.12.2021  В Регионална библиотека "Сава Доброплодни" Сливен стартират тържествата "Коледа в библиотеката" 2021 г.

 
Източник: Регионална библиотека "Сава Доброплодни"
Позоваването на източника е задължително.
  

След 23 дни отново ще е Коледа – празникът, на който си спомняме, че въпреки многото трудности в света около нас, доброто съществува, защото Коледа е любовта, която носим в сърцата си, а коледният дух е надеждата ни за едно по-добро бъдеще, изпълнено с обич, добротворство и много щастливи моменти. Коледа ни кара да мечтаем за различен свят, да копнеем за вълшебства, за чудеса, за приказна магия, а коледният дух прави всичко да изглежда възможно.

За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници, от 1 до 23 декември 2021 г. включително, Регионална библиотека "Сава Доброплодни" ще предложи на своите читатели и на сливенското гражданство разнообразна програма, която да ги зареди с празнично настроение и оптимизъм.

На 2 декември 2021г., в централното фоайе на библиотеката се открива художествено-документална изложба "Коледа – история, символи, обичаи и традиции". В изложбата, с монографии, документални материали и репродукции, са представени историята на празника Коледа, който се възприема като синоним на Рождество Христово, общите символи и специфичните традиции в отделните страни. Специален раздел е посветен на обичаите и традициите за отбелязване на празника в България, неговата символика и обредност, особеностите при празнуването му в различните краища на страната. В изложбата са включени и издания, представящи най-характерните ястия от българската коледна кухня. Специално място е отделено на традициите за отбелязване на празника в Сливенския край през миналия век, чрез спомените и произведенията на известни сливенски изследователи и писатели и от публикации по страниците на сливенските вестници. Представени са и характерните за празника ястия от региона. Във времето на високите технологии и Интернет, традицията за изпращане на коледни картички все повече отмира, но въпреки тази тенденция всяка година, в дните около Коледа и Нова година, по цял свят продължават да се изпращат милиони картички. Затова акцент в изложбата е и представянето чрез дигитални копия на историята на коледните картички - от първата коледна картичка от 1843г. до образци от втората половина на XX век. Включени са картички от Англия, Германия, Франция, САЩ, Канада, Русия и СССР, България и др. страни с характерни мотиви, сюжети и образи през различните периоди.

На 17 декември ще бъде открита и изложба коледни картички от конкурса на библиотеката за коледна картичка и оригинално коледно пожелание "Коледна магия" – 2021, който се организира за тринадесета поредна година. Ще се проведе и церемония за награждаване на отличените участници в двата раздела на конкурса. Ако времето позволява, програмата "Коледа в библиотеката" ще завърши същия ден с коледен концерт в двора на библиотеката, в който ще вземат участие талантливи малки певци и танцьори от сливенските школи. Поради ограниченията породени от противоепидемичнте мерки, тази година в програмата "Коледа в библиотеката" са включени и инициативи насочени към отделния потребител. В обслужващите звена /Зали за свободен достъп, Детски отдел, Чуждоезиков център, отдел "Изкуство"/ на специално обособени витрини /"Нашето коледно предложение днес..."/ всеки ден ще се предлагат класически и съвременни романи за възрастни и деца на български и чужди езици, сборници със стихове и разкази, приказки и комикси за деца на коледна тематика. Предлага се и интересна колекция от игрални и анимационни филми, и дискове с музикални произведения на коледна тематика, които също могат да се заемат за дома. Чрез богатата и разнообразна програма "Коледа в библиотеката" екипът на РБ "Сава Доброплодни" цели да направи очакването на коледните празници интересно и вълнуващо, както за децата и тийнейджърите, така и за всички сливенци. Достъпът до всички събития е свободен при спазване на всички противоепидемични мерки. Заповядайте! Очакваме ви!

За повече информация: 044/62 24 41;
0886090712 д-р Р. Петрова-Василева


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРОГРАМА НА НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ