14 май 2022  Празничен спектакъл на крепост "Туида" по повод Димитровден

Източник: крепост "Туида" Позоваването на източника е задължително.  

20.00 часа, крепост "Туида"     

По повод празника на града Димитровден, крепост "Туида" и Община Сливен ще подарят на сливенската публика един невероятен спектакъл, който ще бъде представен на сцената в крепостта, в две поредни вечери 16 и 17 октомври. Проявата ще бъде безплатна за публиката, но за да се спазят противоепидемичните указания входът ще бъде осъществен с ПРОПУСКИ. Може да вземете Вашата покана-пропуск от Информационния център в крепост "Туида". Спектакълът ще бъде поставен в две вечери, за да може по-голям брой хора да го посетят.
  

Програмата включва концерт на група "Freija" и вълнуващ огнен спектакъл от "Палячи" - "Последната сватба на царя", създаден с подкрепата на "Национален Фонд Култура".

 
"Последната сватба на царя" от "Палячи"

Спектакълът пресъздава българска историческа легенда, свързана с Иван Асен II и касае началото на тринадесети век. Силно атрактивен огнен спектакъл, в който е използван инструментариум от последна дума на техниката, благодарение на който зрителите стават емоционални свидетели на детайлен исторически преразказ през една легенда. Преживяват бойни и политически действия, стилни и опасни огнени картини, победи и трагедии.

По-конкретно става въпрос за битката при Клокотница, пленения Теодор Комнин, който бива ослепен в последствие, а след това Иван Асен се венчава за дъщеря му Ирина, след като предната му съпруга е починала.



група "Freija"

19.30 часа, крепост "Туида"      Група "Freija" е музикален проект, съчетаващ акустични китари с класически вокали, както и автентични ритуални перкусии. В репертоара на изпълнителите влизат интерпретации на фолклорни песни от скандинавските страни и Финландия, както и съвременни песни в тази стилистика. Авторските творби на групата са отново вдъхновени от скандинавските образци и възпяват средновековните ценности, празници и отминалите времена.

Тематичното ядро е съсредоточено върху скандинавската митология, в която ярко се отркояват образите на богинята Фрея и нейния любим Одър, когото тя неуморно търси. Проектът е съставен от Теодора Стоянова-Freya – вокали, shaman drum и кравишка лира, Добрин Стоянов (китара, саз) и Теодор Чехович-Тот (бас, ирландско бузуки, саз) и Алекс Швадчина (тъпан, кахон и джембе), като към тях често се присъединяват музиканти от България и чужбина, с които осъществяват успешни колаборации.

Теодора съчетава класическото пеене с поп и рок бленди, както и growling вокали, а Добрин, който по образование е лютиер, презентира на китара, изработена от самия него. През годините музикантите участват в много метъл групи и проекти като Magic of the North (Bulgaria), Ocean souls (Finland), Tsar Stangra (Canada) и други. Идеята за създаването на "Freija" се ражда през 2016 г. във Финландия в градчето Kitee - родния град на световноизвестната група Nightwish.

 
По покана на Пламен Димов (учителя на Nightwish), Теодора и Добрин са участници през три поредни години във фестивала Kitee International Music and Art festival. Именно Финландия - красотата на Карелската гора и мистичните бели нощи - вдъхновява раждането на проекта "Freija".

Концертната дейност на "Freija" е съсредоточена предимно върху исторически средновековни и антични фестивали, както и разнообразни събития с фентъзи насоченост, като подготвя и свои шоу - спектакли. В края на 2019 г. "Freija" влиза в колаборация с Медовина Meadly, като заедно създават Медовина Freija, вдъхновена от групата и от скаднинавската богиня. Медовината се радва се на голяма популярност и е част от концептуалното ядро на групата. През 2020 година "Freija" поддържа активно взаимодействие с LARP България, като в сценографията си включва участието на Златко Янакиев и Татяна Матева.

През лятото на 2020 година си взаимодействат и с много реконструкторски и възстановчески групи в България. Съкровена цел на проекта е да постигне цялостно пресъздаване на митологичния свят чрез музика, тематична сценография, сценичен грим, декори и облекло - стремеж към автентичност, пречупен през съвременната творческа визия на метъл музиканти от XXI век.

   



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ТЕАТРАЛНИ ПОСТНОВКИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени