6.07.2021  Изложба "Музиката в линия, форма и цвят"

Източник: Галерия "Май". Позоваването на източника е задължително  .

Откриване: 6.07.2021, 17.30 часа, галерия "Май"    

Според Бодлер, между живописта и музиката има много аналогии, които могат да бъдат открити в използваните линии, форми и цветове. И наистина е така. Ако обърнем погледа си към някои от великите творци, оставили имената си в историята на изкуството, ще открием как музиката е била вдъхновение за много от тях и как са се стремили да преведат в образи различни тонове, мелодии, цели музикални произведения.

Например представителите на абстрактното изкуство изпитват особен интерес към тази взаимовръзка, а известният руски художник Василий Кандински е бил толкова очарован от връзката между визуалното изкуство и музиката, че използва музикални термини, за да назове много от своите картини. Според него "цветът е клавиатурата, очите са хармонии, а душата е пиано с много струни. Художникът е ръката, която свири, докосвайки един или друг ключ, за да предизвика вибрации в душата."

С настоящата идея за изложба "Музиката в линия, форма и цвят" имаме за цел да провокираме сливенските художници да изследват границите и възможностите на тази взаимовръзка в един вълнуващ художествен експеримент, достоен за летните месеци. За да разберете този процес, опитайте да слушате различни музикални жанрове, докато рисувате. Музиката ще повлияе на вашето подсъзнание, което ще доведе до различна картина.



Участници:
Джени Иванова, Анастасия Тонкова, Маргарита Дончева, Велин Динев, Петър Кайраков, Богдан Богданов, Цветан Цветков, Данелина Косева, Руси Недялков, Мариана Янкова, Светлозара Курдова, Илиян Урумов, Кирил Стоянов, Светла Стоянова, Христо Тотев, Паолина Ганчева и Благовеста Желязкова.


Очаква ни една любопитна визуално-музикална комбинация, с която се надяваме да допринесем за позитивното ви настроение през лятото.











 
 

 
 
   


Още снимки от откриването на изложбата в албума на Инфо Туризъм Сливен във Facebook    
 


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 Галерия "МАЙ"   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени