17.06.2021  Премиера на романа "Царят на татарите" на Маргарит Абаджиев

  
 
Източник: РБ "Сава Доброплодни".
Позоваването на източника е задължително.
  
  
17.00 часа, Регионална библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен  

На 17 юни /четвъртък/, от 17:00 ч., в Регионална библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен, писателят Маргарит Абаджиев ще представи новата си книга "Царят на татарите" – художествен роман, базиран върху документален материал. Заглавието идва от прозвището, с което сръбската преса нарича премиера на България в периода 1887-1894 година – Стефан Стамболов. Книгата разглежда събитие, от периода 1924-1925 година. "За мен периодът между двете световни войни е изключително интересен" - казва авторът и уточнява: "Тогава в България избликва една страхотна енергия, която създава една съвсем нова творческа и обществена интелигенция, която е безспорно на европейско ниво."

Книгата представя болезнен период от българската история. В романа се разглеждат последиците от гибелта на Стамболов през погледа на един млад македонец – Дамян Харитонов - главен герой в повествованието, който е родом от Битоля.

Маргарит Абаджиев е роден на 13 май 1965 г. в Сливен. Учи в III ОУ"Д-р Иван Селимински" в Сливен, Техникума по печатарство и фотография "Юлиус Фучик" в София и в Софийския университет "Свети Климент Охридски", където завършва "Психология" през 1991 г.

През 1993 г. написва своя първи роман "Фениксът", публикуван едва през 1998 г., заедно с повестта "Любовта на художника". На следващата година излиза и негов сборник с разкази, озаглавен "Гостите". Едноименният разказ е посветен на видния български преводач и критик Кръстан Дянков, представил младия писател на българската публика.

Пак през 1993г., по поръчка на БНТ, е произведен и документалният филм "Самота", чийто сценарист е Маргарит Абаджиев.

В края на 2006г. издателство "Сиела" публикува и сборника му с разкази, озаглавен "Ура" за героите".

През 2009г. Маргарит Абаджиев издава романа "Шакона пасион", посветен на живота на българския цигулар и композитор Васко Абаджиев.

Публиката ще се срещне с автора и ще има възможност да зададе своите въпроси за новата му книга, както и да преживее удоволствието да общува с успешен български автор роден в Сливен.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени