27.05.2021   Изложба "ТОДОР ТЕРЗИЕВ - РЕТРОСПЕКЦИЯ"

Източник: НХГ "Димитър Добрович" Позоваването на източника е задължително.  

Галерия "НОВА", сграда на НХГ "Димитър Добрович"
  


Произведения с изключителни качества компресират пространството на галерията в Национална художествена гимназия "Димитър Добрович" – Сливен.

Представени са едни от най-ярките творби на художника, обхванати са основните му творчески периоди, застъпени са всички жанрове, в които талантът му с лекота се разгръща - портрет, фигуралната композиция, натюрморт, пейзаж.

Всяка негова картина е своеобразен автопортрет, визуален отпечатък на богатата му ерудиция, на завидния му талант и фината му душевност, на личността му, с лекота съчетаваща класическо и модерно. Сложният и избистрен колорит и многопластовата техника на изпълнение, психологическият код, интегриран във всеки рисуван обект, определят неговия богат и много личен стил в живописта.

Мащабното завръщане на Учителя в Художествена гимназия е вдъхновение за младите художници, които нямаха щастието да го познават, и споделено удовлетворение за всички, в които духовното му наследство е живо.

   

 


 
ТОДОР ТЕРЗИЕВ / 1955 – 2017 /  




Художник със собствен стил, ерудит, общественик, дългогодишен преподавател и директор на Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" - Сливен.

Роден е в Ямбол през 1955 г. През 1982 завършва Национална художествена академия - София, специалност "Живопис", в ателието на професор Найден Петков. Още с първите си творчески изяви на професионалист със сложна, дълбока живопис получава национално признание.

Участва в множество художествени изложби в страната и чужбина. Негови картини са собственост на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия и други ключови национални галерии, както и на частни колекции в България, Италия, Франция, Гърция, Германия, Япония и Норвегия. Носител е на редица награди, сред които:

Награда "Добри Чинтулов"
– за литература и изкуство – 2010 г.,

Голямата награда от регионална изложба "Национален конкурс Алианц за живопис, скулптура и графика"
през 2013 - 2014 г.,

Наградата за живопис на БХГ "П. Задгорски" на Националното биенале за съвременно българско изкуство "Приятели на морето" през 2016 г.

Активната му дейност на общественик също получава признание с присъждане на званието "Почетен гражданин на град Сливен" през 2010 г.


 
   
Тодор Терзиев посвещава голяма част от живота си на НХГ "Димитър Добрович", гр. Сливен
ПРЕПОДАВАТЕЛ ПО ЖИВОПИС / 1983 – 2017 / ДИРЕКТОР / 1991 – 2011 /

Отдаден и неуморен в работата си, преподава живопис до последния си ден. Оставя ярка следа в душите и паметта на стотици възпитаници като всеотдаен учител, майстор на четката, вдъхновител, просветител, духовен баща и приятел.

Заедно с колектив от изявени професионалисти утвърждават гимназията като водещ културен институт и през 2006 тя получава статут на Национална художествена гимназия. По предложение на Тодор Терзиев и с подкрепата на Сливенската митрополия през 1996 година за първи път в България в Сливенската художествена гимназия се открива новата и уникална за страната специалност "Иконопис". НХГ организира над сто изложби в България и десетки международни участия в изложби и пленери. Високо оценените художествени резултати и образователни стандарти печелят на гимназията прозвището "Малката академия".

През 2009 г., след седемнадесетгодишни усилия, НХГ се установява в новата си емблематична сграда. Ентусиазиран, колективът набелязва контурите на галерия "Нова" и проект за общежитие. В гимназията се открива параклисът "Свети Пимен Зографски", за който Тодор Терзиев получава благословия от монасите в Зографския манастир, Света гора, Атон.

Тодор Терзиев работи и в областта на монументалните изкуства – църковна стенопис. Заедно със съпругата си Елена Терзиева и двете си дъщери изографисва храма "Св. Теодор Тирон" в местност Тодоровото аязмо – Сливен, през последната година от живота си, 2016 – 2017 г.

Тодор Терзиев остава жив в духа на града ни като една харизматична, светла личност, спечелила уважението на цялата сливенска културна общественост. Талантлив артист, влюбен в малките неща, които с лекота превръща в големи, като самия него.














Още снимки от откриването на изложбата в албумите на Инфо Туризъм Сливен във Facebook:    
 


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 Галерия "НОВА"   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени